Лилка Колева: Центърът за майчино и детско здраве в Сливен – място за всеки родител

11:24, 12 апр 16 25 1910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Център за майчино и детско здраве Сливен е създаден по проект на УНИЦЕФ. Той е част от структурата на МЦ „Миркович”. Съществува благодарение на партньорството с МБАЛ "Д-р Иван Селимински", Община Сливен, Министерството на здравеопазването и Пощенска банка.

Центърът съществува в Сливен от месец април 2014 година, поясни в интервю за Сливен Topnovni.bg Лилка Колева – ръководител на Центъра и обобщи работата на Центъра:

В началото започнахме с въвеждащо обучение с медицинските сестри и акушерки. Реално активната ни дейност е от края на месец юни 2014 година. Центърът за майчино и детско здраве е организиран на областно ниво. Централният офис е в Сливен. Имаме изнесени работни места в трите общини – Котел, Твърдица и Нова Загора. В момента в Центъра работят общо 16 мед.сестри и акушерки, един социален работник, здравен медиатор, един технически сътрудник и ръководител. Основната цел на Центъра за майчино и детско здраве е подобряване на здравето и насърчаване развитието на децата в най-ранна възраст – от раждането до 3 години.  Основната стратегия на Центъра са домашните посещения. Патронажните сестри и акушерки правят тези посещения в домовете на семействата още от бременността на майката, при раждането на бебето и до навършване на 3 годинки. Посещенията се случват след предварителна уговорка и планиране със семейството.  Нашите целеви групи са всички бременни и родилки, новородени и деца до 3-годишна възраст, като грижите са съобразени с потребностите на семействата. Семействата в неравностойно положение получават най-интензивна подкрепа.

Центърът работи по одобрена от Министерството на здравеопазването методика. Имаме три пакета на подкрепа на семействата – универсален, допълнителен и екстра пакет.

Универсалният пакет е за семейства, при които детето е здраво и се развива нормално и не са налице някакви специфични потребности. Посещенията са по-чести през първата годинка – 4 на брой, и по едно до 2 и до 3 годинки на детето. Общо шест посещения за целия период.

Допълнителният пакет се прилага при семейства, при които има някакъв вид затруднения   - в условията или в отглеждането, напр. при затруднения на майката с кърменето, сънят или възпитанието на детето. Там посещенията са повече – до преодоляване на затруднението.

При екстра пакета има чести посещения, като броят и честотата им се определят от конкретните потребности на семейството и детето.  Това могат да бъдат здравно-неосигурени бременни жени, деца, които се отглеждат в лоши битови условия, непълнолетни майки, деца с увреждания и др.

Как семействата се свързват с вас?

В началото на дейността активно издирвахме семействата, които влизат в нашите целеви групи. Осъществихме връзка с Детско отделение и Родилно отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински", Родилните отделения  на САГБАЛ „Ева”,  на МБАЛ „Х.Димитър”, както и с АГ – специалистите, които проследяват бременността и с общопрактикуващите лекари, които ги насочват пациентите към нас.

Като всяко начало и ние срещахме затруднение с набирането на потребители, защото е нова услуга. Тя не е чисто медицинска, а е медико-социална услуга. При нашите посещения правим оценка на потребностите на семейството. Наблюдаваме средата за отглеждане на децата и ако забележим някакви проблеми, свързани със здравето и развитието на детето, правим връзка с общопрактикуващите лекари и педиатри, както и различни услуги на територията на населеното.

Специалистите, с които работите?

Имаме към екипа педиатър, който прави супервизии на екипа, когато имат нужда от консултация. Чрез него не се осъществяват прегледи на деца.

Имаме сключени договори с АГ-специалисти. Това са д-р Симитчиева и д-р Гугова в Сливен,  д-р Кавръков в Нова Загора, д-р Янева в Твърдица. С тези специалисти имаме договори за обслужване на неосигурените бременни. Това е другата посока, в която работим. Неосигурените бременни имат право на един преглед по Наредба 26, която е на министерството на здравеопазването. Ние допълнително осигуряваме по още един преглед при специалиста, за да има повече наблюдения за бременността.

Какво се прави за повишаване квалификацията на хората, които работят в Центъра?

В началото имахме въвеждащо обучение, което беше проведено с преподаватели от Медицински университет Варна . Допълнително имаме надграждащи обучения от психиатри и педиатри, които се осигуряват от различни експерти и организации, с подкрепата на УНИЦЕФ.

Целият персонал премина през специално обучение от д-р Анета Попиванова, председател на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“, за което имаме и издадени сертификати.

Формите на работа ви -  консултации на място или по домовете?

Нашата дейност се осъществява предимно по домовете. Правили сме и изключения, като и  в офиса сме консултирали родители, но не е практика. Правили сме при нас консултации, когато са ни гостували специалисти – за деца с увреждания.

Провеждаме групови срещи за родители по предварително уговорена тема или по желание на майките, където често каним различни специалисти. Има интерес от страна на родителите, посещават се, питат, обменят информация – родителите имат огромна нужда да споделят и да получават подкрепа в отглеждането на децата. Правим отделни групови срещи и в квартал „Надежда”, с майките от ромски произход. Провеждаме ги в новооткритата от Община Сливен Младежка и детска зона.

Какво е работното време на Центъра?

Работим от 8.30 часа до 17 часа. Понякога, според желанията на родителите се налага да се правят посещения и извън работно време. Понякога се налага, защото е важен момент и подкрепа за майката, потърсила нашата консултация.

Работата извън Сливен?

В Нова Загора е създадена изключително добра връзка между двете патронажни сестри и общопрактикуващите лекари и социалните служби на територията на общината. Доста са натоварени, защото общината е голяма – с 33 села. Имат много потребители, които все повече се увеличават.

В Твърдица имаме две патронажни сестри. Там населените места са по-малко. Но там е налице висока ранната раждаемост. Обхванати са всички села и град Шивачево. Там работим изключително добре с д-р Янева, която е  единствения АГ-специалист в общината.

В Котел имаме една сестра и там положението е малко по-трудно е. Тя е на половин работен ден към нас, защото основно е ангажирана към болницата в Котел. Срещаме трудности с кадрите. АГ-специалистът не пожела да сключи договор с нас.

Увеличават ли се потребителите, с които работите?

Определено е така. Все повече майки започнаха да се самозаявяват, което за нас е успех. В началото получаваха информация от всички досега изброени институции, но когато вече майките сами ни търсят, успехът е по-голям.

Колко потребители са преминали през Центъра?

Според статистиката за 2015 година имаме общи посещения – 7 031. Обхванатите семейства  са 2 524; здравно осигурени бременни жени – 215; здравно неосигурени – 311; обхванати деца – 2 725

Към този момент съотношението на  ромски и български потребители е 60 % към 30 %.

Какъв призив ще отправите към тези, които все още се колебаят да ви потърсят?

Майките да не се притесняват. Това е нова услуга, която преди 2000-та година беше много добре развита в България. После премина в пакета на общопрактикуващия лекар и за младите майки тази услуга не е известна. Тя е непозната. Като сега е малко по-различна от преди.

Нека търсят нашата подкрепа, защото ние помагаме на общопрактикуващите лекари за важните неща при ранното развитие на децата – от раждането до 3 години. Ние не извършваме лечебни дейности – нашата работа е свързана с обучение на родителите, даване на насоки, демонстриране на грижи и подкрепа, включително да достъп до различни услуги на територията на областта. Първото нещо, което правим в работата си е да се уверим, че всяко дете има личен лекар и редовно посещава профилактични прегледи. Все пак децата не идват с инструкции за отглеждане, необходима е грижа и ние сме готови да изслушаме притесненията на майката, да обсъдим възможни решения и да помогнем.

Повече от девет месеца услугата в Центъра за майчини и детско здраве ползва Ирина Павлова от Сливен,която е майка на момченце -  Християн на 1.4 год. Тя с възхищение и благодарност се отнася към работата и екипа.

„Започнах да ползвам услугите на Центъра, когато детето бе на 7 месеца. Синът ми е с доказана алергия и ме вълнуваха въпроси, свързани със захранването. Свързах се с Центъра и ме насочиха към специалист. Организираха посещение в дома ми, където се извърши консултацията. Информацията и съветите, които получих за захранването бяха изключително интересни  и полезни за мен като млада майка”, каза още Ирина

„Доволна съм от патронажната сестра, към която се обърнах с въпроси за отглеждането, защото детето е по- особен случай. Ползвам консултациите , когато се организират с различни специалисти. Приканвам майките да търсят специализираната грижа и Центъра за майчино и детско здраве и да не се доверяват на форуми в социалните мрежи”, обяви младата майка. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама