Кметът на Лозница насрочи консултации за изборите на нов кмет в село Каменар

11:44, 12 апр 16 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на община Лозница Айхан Хашимов насрочи консултациите с политическите сили за сформиране състава на секционната избирателна комисия (СИК) за предстоящите избори в Каменар. Те ще се състоят на 21 април от 10 часа в сградата на общината, съобщиха от администрацията.

Покани са изпратени до местните ръководства на всички политически партии, коалиции и сдружения. Новият кмет на село Каменар ще бъде избран на 5 юни, като датата бе определена с указ на президента Росен Плевнелиев.

До нови избори в населеното място се стигна, след като Административният съд в Разград обяви за недействителен избора на Ерол Тахсин от ДПС за кмет на Каменар. Резултатът от изборите беше обжалван от загубилия Ниязи Хюсеин, независим кандидат за кмет на селото. Според представения протокол на ОИК-Лозница Хюсеин е получил 160, а Ерол Тахсин - 161 действителни гласа. 

Магистратите признаха, че оспорените протоколи на секционната избирателна комисия са неистински и отразените в тях данни са неверни, тъй като не отговарят на установените в хода на процеса данни за броя на гласувалите избиратели и броя на намерените в избирателната кутия бюлетини.

Освен това съдът констатира, че по време на изборния процес са допуснати редица съществени нарушения на изборните правила и норми, които водят до опорочаване на решението на Общинската избирателна комисия и до подмяна на вота на избирателите.

Решението на Разградския административен съд за касиране на изборите за кмет на лознишкото село Каменар бе потвърдено и от Върховния административен съд.

На свое заседание в началото на февруари Общинският съвет в Лозница избра за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство Каменар до полагане на клетва от новоизбрания Севгин Шукри.

Във връзка с произвеждането на нов избор за кмет на Каменар е създадена организация за транспортиране в деня на изборите на гласоподаватели с увреждания, информират още от общинската администрация.

 Нуждаещите се могат да подават заявки до 4 юни на телефони 08475 2551; 084 898713 и 0886 100 699. От заявителите се изисква да посочат адреса, от който ще бъдат взети и номера на секцията, в която ще гласуват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама