Гражданските отряди за лов на бежанци станаха герои на Би Би Си

11:58, 12 апр 16 / Свят 25 199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Арестът на мигранти, извършен от т. нар. граждански отряди за лов на бежанци, разбунил духовете в цялата страна в понеделник, беше отразен отново от британския медиен гигант Би Би Си, чийто репортер дори дойде до Ямбол, за да интервюира българския ловец на бежанци Динко Вълев.

Българи, наречени „vigilante", което означава доброволен отряд, който раздава правосъдие арестуват трима мигранти и им завързват ръцете зад гърба, оставяйки ги да лежат на земята, пише на сайта си престижното издание.

Аматьорско видео, заснето в България, показва патрулиращи граждани, които „арестуват“ трима мигранти и връзват ръцете им зад гърба, докато те лежат на земята в гора в Странджа. Чува се как един от членовете на патрула казва на развален английски: "Не в България - връщайте се в Турция", пише обществената британска медия. Директорът на гранична полиция Антонио Ангелов твърди, че задържането на чужденците е било незаконно и че тримата заловени мигранти са от Афганистан, допълва Би Би Си, цитирайки bTV.

Престижното издание припомня още, че България е една от страните в Европа, издигнала телена ограда по южната си граница, за да спре бежанския поток. „България издигна дълга като бръснач телена ограда с дължина 59 км“, уточнява изданието и допълва, че видеото е станало основна история за всички новинарски емисии в страната.

Поне един от българите е бил въоражен с мачете, а мигрантите изглеждат уплашени и не са оказали съпротива, пише изданието.

Изданието припомня и действията на Динко Вълев, който се превърна в „национална знаменитост през февруари с патрула си по границата“.

Би Би Си цитира и публикация на сайта Balkan Insight news, според която миналата седмица гранична полиция е благодарила на "доброволческите патрули", задържали 23 мигранти до границата с Турция.

Над 1 милион бежанци и имигранти без документи влязоха в Европа през 2015 г. с лодки от Турция към Гърция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама