Депутатът от Добрич Светла Бъчварова отива на съд заради земи в Балчишко

14:02, 12 апр 16 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Градската прокуратура в София внесе обвинителен акт срещу депутата на БСП от Добричкия избирателен район проф. Светла Бъчварова-Пиралкова. Тя ще бъде подсъдима за това, че на 13.08.2009 г. като Председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда  за   академията  -  в размер на 1 326 671,36 лв, съобщават от прокуратурата. Случаят е определен като особено тежък, за което Пиралкова може да получи от 1 до 10 години затвор.

В края на месец март главният прокурор Сотир Цацаров внесе в парламента искане за снемане имунитета на депутата от БСП. Тя още същия ден даде съгласие за започване на наказателно преследване срещу нея, а след това беше привлечена като обвиняема и й бе взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Пиралкова е била Председател на управителния съвет на Селскостопанската академия (ССА) в периода 04.07.2008 г. до 28.06.2011г. През 2009 г. министърът на земеделието предоставя на академията за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна, Балчишко.

След това „Литекс Комерс“АД, представлявано от Гриша Ганчев, праща заявление за сключване на договор за съвместна дейност със ССА, с предоставяне на площите в с. Стражица и в с. Карвуна.

Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13.08.2009 г. Светла Бъчварова-Пиралкова, в качеството си на Председател на Управителния съвет на организацията е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно – производителна дейност върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“АД. Договорът е сключен за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“ АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийска градска прокуратура са доказали, че при реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. В резултат  на сключения неизгоден договор от Светла Бъчварова-Пиралкова, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева.

"Договорът е между Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево и съответната фирма, тъй като земята се намира на землището на института. Съвместната дейност е за експериментиране на сортове на Академията и семепроизводство, като въпреки това той е възмезден – фирмата заплаща за тази дейност", твърди Бъчварова.

Тя посочи още, че договорът за въпросната сделка е преподписван два пъти след края на нейния мандат от следващите четирима председатели на академията. Според Бъчварова "въпросът е бил проверяван и разследван няколко пъти след 2011 г. – период, през който все още не съм била народен представител и не съм имала имунитет".

"По време на последните проверки през 2012 г. въпросът беше разглеждан от следствието и ДАНС. Мислех, че казусът е приключен. Защо се появява отново и сега, не мога да коментирам. Но предполагам, че може да е свързано с интереси към земята или предстоящото преструктуриране на академията", се казваше в нейна позиция по случая, с която се отказа от депутатския си имунитет през март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама