Електронните табла по спирките в Пловдив ще тръгнат до шест месеца

14:18, 12 апр 16 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стандартният период за въвеждане на електронната система за управление и таксуване в градския транспорт в Пловдив бил шест месеца. Община Пловдив едва преди два дни разбрала това на среща с шефа на испанската фирма изпълнител, каза кметът Иван Тотев.

В момента електронните табла по спирките на автобусите не работят коректно, показа проверка на Пловдив Topnovini.bg. В част от автобусите също е изключена системата, известяваща на табло и гласово на коя спирка пристига превозното средство. Валидаторите за електронни билети и карти изобщо не са пускани.

"Най-вероятно шест месеца е нормален срок, но проблемът е защо никой не ни каза това нещо и ние се излагахме пред хората, като обяснявахме как на 1 април системата ще тръгне", коментира кметът.

На въпрос защо не са попитали предварително изпълнителите какъв ще е този срок, градоначалникът отговори: "Не сме ги питали. Ние си мислехме, че щом са казали краен срок за приключване на проекта, значи на тази дата всичко ще тръгне. И сега се чувстваме като глупаци".

Проблемите са от различно естество, уточни кметът. На места има табла по спирките, които се захранват със слънчеви панели и някои не работят. Освен това електрозахранването на турските автобуси не било като на испанските и сега имало нов инженер, който щял да решава този проблем. Недоумение будят и записите с гласово анонсиране на спирките, които вместо да улесняват, често объркват хората.

Ежедневно има поне 60 автобуса, които пък изобщо не се чекират и системата не ги "хваща". Някои от шофьорите изключват системата, защото им пречела. "До две седмици трябва да изчистим с превозвачите всички нередности от този тип. В момента, в който сме сигурни, че системата вече работи безупречно и засича всички автобуси, а даден автобус не е засечен по вина на превозвач или шофьор, ще санкционираме", заяви кметът.

В момента на фирмите превозвачи се заплаща по старата система чрез GPS контрол, но според Тотев в обозримо кратък срок Общината ще започне да изчислява пробега и да заплаща на компаниите по новата система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама