„Перото“ в месеца на книгата - срещи с автори, награди и големи намаления

15:22, 12 апр 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази година месецът на книгата в София ще бъде и месец на поезията. До края на април в литературен клуб „Перото“ в НДК ще бъдат представени 60 книги с поезия на български и чуждестранни автори. Всеки ден информация за двама от тях може да бъде намерена на страницата на литературния клуб.

Любителите на българската поезия ще имат възможност да се срещнат със своите любими автори, да поговорят с тях и да вземат автограф.

Голямото събитие организирано от литературния клуб обаче ще е на 23 април, когато е Световният ден на книгата. Той ще бъде отбелязан за пръв път в София с базар за книги и цветя. Празникът ще бъда на терасите на НДК, пред вратите на клуба, които ще бъдат отрупани с цветя и книги. В него ще се включат стотици писатели, издатели и други творци. През целия ден пред НДК ще има и музикална сцена.

Честването на денят на книгата води началото си от Испания, където датата 23 април е свързана с Фестивала на розата, но от 1923 година в Барселона хората започват да си подаряват книги на този ден в памет на испанския писател Мигел де Сервантес, починал на тази дата през 1616 година. Денят се е превърнал в празник, на който мъжете поднасят на своите любими роза, а те им отвръщат с книга.

Тази година денят на книгата е свързан и с още една годишнина - навършват се 400 години от смъртта на Уилям Шекспир. В литературен клуб „Перото“ ще бъде предтавен нов превод на сонетите на Шекспир в ново луксозно двуезично издание в опигинален превод на Кирил Кадийски. Известни български творци и общественици ще се включат в четенето на шекспировите сонети от 19 часа на 23 април.

Друга инициатива организирана от литературния клуб е черният петък, който ще се състои на 15 април от 09:00 до 19:00 часа в зала 4 на Националния дворец на културата. В събитието ще се включат 16 български издателства. Читателите и почитателите на книгите ще могат да избират от над 1000 заглавия, като ще имат възможност да получат над 50% отстъпка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама