Посланикът на Египет ще посети ВТУ

15:27, 12 апр 16 25 571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Утре във Великотърновския университет ще пристигне Манал Ел-Шинауи, извънреден и пълномощен посланик на Арабска република Египет в  България.

От 11,00ч. в зала 301 на Стопанския факултет на Великотърновския университет Н. Пр. Манал Ел-Шинауи ще изнесе пред студенти и преподаватели публична лекция на тема: “„Развитие на българо-египетските отношения“.

След лекцията ректорът на Университета проф.  Христо Бонджолов ще се срещне с  Манал Ел-Шинауи. Ще бъдат обсъдени сътрудничеството между Великотърновския университет, Египетско посолство и договорите с университети в Египет, с които работи Великотърновският университет, както и изучаването на арабски език в Университета. В срещата ще вземат участие доц. Димитър Димитров, зам.-ректор по международно сътрудничество, проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет и проф. д.ик.н. д.п.н. Карим Наама, преподавател в Стопанския факултет.

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" е второто висше учебно заведение в България, в което се изучава арабски език, но специалността „Приложна лингвистика с втори чужд език – арабски” е уникална.

 От 2012/2013 учебна година започна обучението и по специалност „Български език и арабски език”. Студентите от тази специалност имат възможността да получат задълбочени знания по арабски език, литература и култура., както и по педагогика и методика на обучението по арабски език.

В момента в двете специалности се обучават общо 15 студенти.

ВТУ има сключени договори за сътрудничество с Университета в Ал-Мансура, Университета Суецки канал, както и с Върховния съвет за паметниците на културата към Министерството на културата на  АР Египет. Най-активни са отношенията с Университета Суецки канал, където се осъществява обмен на преподаватели и студентски групи. В момента договорът е в процес на актуализация и преподписване за следващите пет години. С Университета в Ал Мансура се осъществява предимно преподавателски обмен.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама