EK призова Гърция да затвори незабавно лагера в Идомени

15:41, 12 апр 16 / Свят 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия призова Атина импровизираният бежански лагер край село Идомени на гръцко-македонската граница да бъде незабавно затворен, пише „Български новини“.

Причината са зачестилите инциденти и по-конкретно този от уикенда, когато около 7000 мигранти, обитаващи палатковия лагер, се вдигнаха на бунт срещу срещу македонските полицаи и се опитаха със сила да пробият през тях, за да влязат в Македония и да продължат пътя си към Западна Европа. Властите в западната ни съседка отвърнаха със сълзотворен газ, за да успокоят тълпата.

В тази връзка от Брюксел призоваха гръцките власти незабавно да опразнят палатките около Идомени и да настанят хората в законните лагери във вътрешността на страната. Паралелно с това ЕК разкритикува остро и действията на неправителствените организации, които лъжат мигрантите, че граница ще бъде отворена, разпространяват сред бежанците листовки с указания къде могат да я преминат и т.н. С цялостните си действия те подтикват мигрантите към абсолютно незаконни действия и ги карат да използват сила срещу македонски и европейски полицаи, охраняващи границата.

Вследствие на мигрантския щурм 23-ма служители на реда бяха ранени и откарани в болници.

В отговор на призива на ЕК гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че мигрантите не били въоръжени и не представлявали заплаха. Паралелно с това Ципрас „нападна” македонските полицаи, които защитаваха границата заедно със свои колеги от други страни-членки на ЕС, като определи действията им като „недостойни“.

По-рано днес бе съобщено, че група нелегални имигранти, кюрди и афганистанци, са се сбили тази сутрин на гарата в Идомени, при което е бил запален пътнически вагон, даден от властите за пренощуване на семейства. При сблъсъка и двете страни са хвърляли камъни. На този етап не се знае колко са пострадалите. След намеса на гръцката полиция, ситуацията бе овладяна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама