Ще се търсят промени в нормативната уредба за уреждане правния статут на децата-мигранти в Русенско

16:12, 12 апр 16 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 12.04.2016 г., Постоянната секторна комисия в областта на здравеопазването заседава по въпросите, касаещи факторите на риска за здравето сред населението в България и правата на децата, съгласно Закона за закрила на детето, съобщават домакините от Областна администрация - Русе. Комисията председателства Станимир Станчев – заместник областен управител.

Докладчици по темите бяха д-р Димитър Лазаров – главен инспектор в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ към Регионална здравна инспекция – Русе, и Хатидже Палабуйкова – старши инспектор в отдел „Русе“ на главна дирекция „Контрол по правата на детето“ към Държавна агенция за закрила на детето. 

Палабуйкова е акцентирала върху разпоредбите на чл. 7 и чл. 11а от Закона за закрила на детето. Била е отчетена необходимостта от организиране и провеждане на информационни кампании, ползвайки всички възможни канали за комуникация, за популяризиране и запознаване на обществеността с основните й задължения и отговорности в процеса по осигуряване правовия интерес на децата, съгласно Закона за закрила на детето. 

В този контекст, д-р Руденко Йорданов – директор на ОС на БЧК Русе, е повдигнал актуален към настоящия момент въпрос, касаещ категоризацията на децата – мигранти, с неизяснен статут. Повод за поставяне на проблема са настаняваните в Приюта за деца в Русе деца-мигранти. Той информира, че от 62 настанени деца, 30 са мигранти. По думите му, тази територия е неусвоена от гледна точка на нормативна уредба. В този дух, д-р Йорданов е отправил апел за търсене на подходящо решение на проблема.

Станимир Станчев се е ангажирал, като е предложил д-р Йорданов да отправи в писмен вид своето предложение за промяна в нормативната уредба и пояснена в конкретика тематиката на проблема. Постъпило в този формат, писмото ще бъде подкрепено от членовете на Постоянната секторна комисия в областта на здравеопазването и ще бъде изпратено до компетентните органи за становище и предприемане на последващи действия. 

Д-р Лазаров е представил на вниманието на Комисията презентация на резултатите от проведено национално проучване на факторите на риска за здравето, чийто автор е Национален център по обществено здраве и анализи. 

Изводите от проучването на здравната самооценка на населението над 20 години сочат следното:

22.7% от респондентите не са били на преглед при ОПЛ или специалист през последната година; Не са били на преглед при зъболекар през последната година 40% от анкетираните, предимно старите хора (над 65 години); Всеки шести е бил на лечение в болница през последните 12 месеца; Отсъствали са от работа или не са могли да изпълняват ежедневните си задължения през годината поради болест около 1/3 от участниците в изследването, по-често жените; Всеки трети от анкетираните съобщава за установена от лекар артериална хипертония, всеки седми за повишен холестерол в серума и гастрит/язва; Ниска е честота на проведените профилактични прегледи; Не са достатъчни знанията на анкетираните по отношение на факторите на риска за здравето и причините за тежките заболявания. Констатациите за здравната култура на учениците между 10 и 19 години се изразяват в: Ежедневните оплаквания през последните 6 месеца са свързани основно с раздразнителност/лошо настроение, изпотяване на ръцете и лесна умора. Приеманите лекарства от учениците са предимно за настинка, кашлица, главоболие и болки в корема; Над половината ученици, участвали в изследването, прекарват 3 и повече часа дневно пред компютъра през почивните дни, а над 40% - пред телевизора; Всеки пети счита, че пълномасленото мляко е по-здравословно от нискомасленото, а всеки девети, че вкусът на храната е по-важен от последиците й върху здравето; Всеки десети смята, че не се храни здравословно, по-често момичетата; Всеки трети ученик не отчита факта, че нездравословният начин на живот (тютюнопушене, ниска двигателна активност, нездравословно хранене и др.) е най-важната причина за заболяванията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама