Бъчварова определи контрабандата на мигранти като провокация срещу правовия ред

16:16, 12 апр 16 / Политика 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Контрабандата на мигранти е добре организирана провокация срещу правовия ред на нашите държави, затова трябва по-активно сътрудничество и обмен на информация за ефективното санкциониране на организаторите на трафикантските мрежи.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на срещата си с главния прокурор при Върховния съд на Турция Мехмет Акарджа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Срещата е част от двудневното посещение на турския главен прокурор в България по покана на главния прокурор Сотир Цацаров. По време на разговорите, вътрешният министър Бъчварова и главният прокурор Мехмет Акарджа обсъдиха миграционните процеси, борбата с тероризма и организираната престъпност.

Двете страни оцениха високо двустранното сътрудничество в областта на миграцията. Вътрешният министър Бъчварова и главният прокурор Акарджа подчертаха важността на по-бързия и редовен обмен на оперативна информация между органите на реда на двете страни. „Трябва сътрудничество по обмена по цялата верига на трафикантските мрежи“, каза още министър Бъчварова и поясни, че това е ключово за регулирането както на мигрантските потоци и противодействието на каналджийството, така и при противодействието на тероризма.

Тя открои Протокола за реадмисия, който предстои да бъде подписан между България и Турция, като друга важна стъпка за ефективното регулиране на миграционните процеси. Двамата обсъдиха и Тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция като важен формат на взаимодействие между службите на трите държави. Този формат бе посочен и от ЕС като модел за добро регионално сътрудничество в областта на сигурността и правоохраната в декларацията от конференцията на високо равнище за Източносредиземноморския/Западнобалканския маршрут от края на миналата година.

Вицепремиерът Бъчварова изрази съболезнования за жертвите на неотдавнашните терористични актове в Турция. „Турската държава води много решителна борба с терористите, които извършват престъпления срещу човечеството“, подчерта от турският главен прокурор Мехмет Акарджа и добави, че Турция има нужда от сътрудничеството на България и всички държави. Той открои като важна част от тази борба ефективното противодействие на мрежите за контрабанда на хора, акцизни стоки, както и трафика на наркотици и оръжия.

В срещата участваха и главният прокурор Сотир Цацаров, заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев и главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама