Европарламентът ще бори трафика на хора с единна система за убежище

16:17, 12 апр 16 / Свят 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обща европейска система за убежище ще позволи на ЕС по-добре да управлява нарастващите потоци мигранти и търсещи убежище, каза Европейският парламент във вторник. Евродепутатите също така призовават за безопасни и законни начини за влизане в ЕС на граждани от трети страни, за да не трябва да рискуват живота си и да прибягват към трафиканти на хора.

В обща резолюция евродепутатите признават провала на европейската система за убежище в справянето с все по-нарастващия брой пристигащи мигранти. Те призовават за радикална промяна на т.нар. дъблински правила, като предлагат да се създаде обща система за събиране и разпределяне на молбите за убежище. Схемата, която може да включва квота за всяка държава членка, би работила на базата на „горещи точки“, от които ще бъдат разпределени бежанците.

Резолюцията, изготвена от депутатите Роберта Мецола и Кашету Киенге, беше одобрена с 459 гласа „за“, 206 „против“ и 52 „въздържал се“.

В момента Европейската комисия обмисля преразглеждането на регламента Дъблин III (този, който определя коя държава членка е отговорна за обработката на молбите за убежище) и се ангажира да представи законодателно предложение преди лятото.

„Няма бързо решение на проблема с миграцията, няма магически сребърен куршум. Ние не се нуждаем от повече спешни решения, ние се нуждаем от устойчив подход за в бъдеще“, каза Мецола по време на пленарния дебат.

„Не трябва да се води война с миграцията, тя трябва да се управлява“, добави Киенге, като настоя, че европейският подход трябва да е основан на солидарност и споделяне на отговорността.

Парламентът подчертава, че настоящата система за предоставяне на убежище не отчита специфичния миграционен натиск, пред който са изправени държавите членки с външни граници на ЕС. Евродепутатите настояват за промени, за да се гарантира справедливост и споделена отговорност, солидарност и бърза обработка на молбите.

Презаселване и преместване

Текстът призовава държавите членки да изпълнят своите задължения по отношение на спешните мерки за презаселване. Той набляга на факта, че до този момент само минимална част от 106 000-те души, които търсят убежище и чакат пренасочване от Италия и Гърция към други страни от Европейския съюз, са били действително преместени. Относно въпроса по презаселването, евродепутатите настояват, че ЕС се нуждае от „обвръзващ и задължителен законодателен подход“.

Връщания

Евродепутатите настояват за нови споразумения за „реадмисия“ за целия Европейски съюз, като смятат, че те трябва да имат предимство пред двустранните споразумения между държавите членки и трети държави. Те настояват, че имигрантите трябва да бъдат връщани само ако държавата, в която те се връщат, е безопасна за тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама