В СОУ „Д. Талев” в Добрич отбелязват месеца на детската книга

16:26, 12 апр 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учениците от СОУ „Димитър Талев” в Добрич стартираха своите инициативи за месеца на детската книга с отбелязването на световния D.E.A.R. Day и рождения ден на американската детска писателка Бевърли Клиъри. Празникът предизвиква децата да четат доброволно свободно избрана книга за определено време (Ден “Остави всичко друго и чети”, от англ. Drop everything and read). Инициативата се свързва с т. нар. устойчиви практики за четене наум, които се използват в училищата в САЩ за насърчаване на четенето сред децата. На тази дата всяка година традиционно се организират програми, насърчаващи четенето и обичта към книгите. За D.E.A.R. Day талевци организираха буккросинг и представяне на театъра камишибай.

Буккросингът (пускане на книги на свобода) е световна практика, при която хората разменят книги, които притежават, но вече са прочели, за книги, които желаят да прочетат- по този начин използваните книги се пускат от собствениците им отново в обръщение. Днес учениците от СОУ „Димитър Талев” намериха в коридорите на училището детски книжки, които бяха пуснати на свобода. Ентусиазираните талевци използваха времето през междучасията, за да разгледат книжките и да прочетат от тях. Инициативата предизвика огромен интерес сред малките читатели, които пожелаха да донесат и от собствените си прочетени книжки и да ги освободят.

Традициите на театъра Камишибай водят началото си от Япония, но в продължение на 9 века са се разпространили из целия свят. При тази техника може да се разкаже история пред публика с помощта на малък, преносим дървен театър, в който са сложени илюстрирани картонени листи. Картонените листи са подредени в реда, в който следва последователността на историята, и при разказването се изваждат един след друг от театралната сцена. Този подход е особено подходящ за деца от първи до пети клас и предучилищните подготвителни групи. Това бяха и първите зрители на театъра Камишибай в СОУ „Димитър Талев”, а „актьорите” и художниците-петокласници- получиха бурни аплодисменти.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама