Самолета на Амелия Еърхарт показва изложба в Добрич

17:03, 12 апр 16 / Култура 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Умалено копие на учебния самолет „Tiger Moth“, на който се е учила да лети Амелия Еърхарт - една от първите жени - пилоти в света, и първата жена, прелетяла Атлантическия океан, показва изложба в Добрич.

 Във фоайето на дом.-паметник „Йордан Йовков“ сдружение "Модел - клуб Добротица" в Добрич със съдействието на Регионален исторически музей показват уникални умалени модели на самолети и кораби. Могат да се видят над 30 самолета и хеликоптера, а заедно с корабните модели - над 50. Всички те са действащи.

Сред експонатите е т.нар. "кукурузник" - дело на конструктора Поликарпов, използван през Втората световна война от Съветската армия за нощно разузнаване, както и за бомбардиране. Името си машината получила от употребата в мирно време - в селскостопанската авиация.  Могат да се видят и съвременни модели, като лек австрийски самолет, който развива скорост до 400 км в час.

Сред корабите най-атрактивен е платноходът на Язон - "Арго". Това е кораб от митовете, за който никъде няма чертежи, споделя създателят му Валентин Трифонов. За направата му той е гледал американския филм за Златното руно и сам си начертал конструкцията. Корабът е изцяло ръчна изработка, направен е от орех и бронзиран. Платната са ушити от шивач.

Изложбата е посветена на Международния ден на авиацията и космонавтиката.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама