До края на месеца ще бъде внесен годишният доклад за работата на прокуратурата

17:15, 12 апр 16 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Годишният доклад за дейността на прокуратурата през 2015 г. ще бъде внесен в парламента от Главния прокурор Сотир Цацаров до края на месеца. Това каза зам.-главният прокурор Мария Шишкова в отговор на въпрос от медиите по време на публична лекция в Университета за национално и световно стопанство на тема „Ролята на прокуратурата в борбата с корупцията“. Шишкова не можа да посочи в кои области и сектори се наблюдават най-много сигнали за корупция, като обясни, че прокуратурата не поддържа таква статистика.

Преди лекцията Шишкова коментира темата за доброволческите отряди, които задържат бежанци, като каза, че депутатите имат законодателната инициатива да направят промени, които да регулират тези граждански формирования. Такива идеи се чуха от някои депутати във връзка с нашумелите случаи на „граждански арести“ на мигранти в близост до южната ни граница. Зам.-главният прокурор каза още, че прокуратурата ще даде мнение дали такива промени са необходими, ако такова бъде поискано.

По време на публичната лекция Шишкова обясни на студентите структурата на прокуратурата и основните й дейности. Тя отказа да даде мнение за доклада на ЕК по механизма за проверка в отговор на въпрос от студент. В отговор на въпрос ако прокурор подаде сигнал за корупция срещу негов колега как се случва разследването, тя обясни, че сигналът се разпределя на прокурор, който трябва да прецени дали има достатъчно данни за престъпление или е необходима проверка, след която да се реши дали да започне разследване или не.

За анонимните сигнали, които могат да се изпращат към прокуратурата, Шишкова обясни, че те трябва да съдържат достатъчно конкретни данни, за да не се нарушат правата на лицето, срещу което е подаден сигнала и за да може да започне разследване.

Зам.-главният прокурор каза на студентите да не дават подкуп ако им бъде поискан. Според нея, на студентите не биха им поискали подкуп за общежитие или изпит, ако те са в правото си и ги призова да бъдат достойни и да отстояват правата си. Като допълни да не търсят повече от това, което им се полага, защото ако търсят това което не им се полага съдават възможности, за да им бъде искано определено неследващо се благо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама