Община Шумен осъдена от таксиджия, паднал в изкоп по водния цикъл

17:20, 12 апр 16 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шофьор на такси осъди Община Шумен заради пътен инцидент, причинен при строителни дейности по водния цикъл на града.

Инцидентът станал на 28 март миналата година на ул. „Владайско въстание”.

Според показанията на шофьора на таксиметров автомобил Тодор Т. около 15 часа той се отправил към адрес на ул. „Вл. въстание”, като се движел по ул. „Охрид“.

Направил десен завой по ул. „Вл. въстание“ в посока „Паметник 1300 години България“, там видял разпилени камъчета и влязъл в завоя с много ниска скорост, знаейки, че доскоро пътят бил затворен поради ремонтни работи.

Той видял, че прокопаните участъци били запълнени с чакъл, а пътят е отворен – нямало ленти, табели или обозначителни знаци за затворен път или ремонтни работни. Непосредствено след кръстовището чул силен трясък. Автомобилът рязко спрял, а шофьорът се ударил във волана.

Мъжът опитал да отвори вратата, но не успял и излязъл от дясната страна. Видял, че автомобилът се забил и увиснал на бетонен ръб в средата на пътното платно, ориентиран успоредно на липсващата осева линия.

По думите на Тодор автомобилът бил доста деформиран – били смачкани калникът, подкалкникът и гумата.

Веднага се обадил на колега, който пристигна след 5-6 минути с друго такси, сигнализирал и полицията. Полицаите описали инцидента в протокол, а автомобилът бил изваден с помощта на няколко мъже и откаран в сервиз с „Пътна помощ”.

Там механиците констатирали повредите по таксито – сцепена предна лява гума, забита в пластмасова подкалнична кора и невъзможност за цялостно отваряне на предна лява врата, поради деформиран калник, усукан и деформиран преден мост, огънат преден ляв носач, излязла и ударена лява полуоска, разлив на масло от скоростната кутия, счупени вътрешно и външно каре, съмнение за повреден диференциал.

Стойността на закупените с документи резерви части възлизала общо на 644.97 лева, а стойността на услугата по ремонта 80 лева. А целият ремонт отнел четири дни.

В своя иск таксиметровия шофьор счита, че имуществени и неимуществени вреди са в пряка и непосредствена последица от бездействието на Община Шумен, която като собственик на ремонтираната отсечка от пътя е следвало да обезопаси участъка или поне да осигури обозначаването като път, който се извършват ремонтни дейности.

Според документите по делото Тодор Т. иска от администрацията да бъде обезщетен напълно за разходите по ремонта на колата, пропуснатите ползи за времето, в което е ремонтирано таксито, както и за неимуществени щети – уплахата, преживяна около падането му с колата в изкопа.

От съдебния акт на магистратите от Районен съд – Шумен става ясно, че участъкът, в който станал инцидента, не бил обезопасен. Това обаче било задължение на фирмата изпълнител и по молба на Община Шумен, строителят също бил привлечен към делото.

Според съда обстоятелството, че Общината не извършва строителните работи по пътя, а е възложила осъществяването им на друго лице, не я освобождава от отговорност за инцидента.

Затова и осъдил Община Шумен да заплати на Тодор Т. 653 лв. за причинени имуществени вреди, 200 лева за пропуснати ползи и  4000 лева  обезщетение за неимуществени вреди.

Също така съдът се произнесъл фирмата изпълнител на работата по водния цикъл да възстанови на Общината сумата, която общо възлиза на 4853 лв., тъй като сигнализацията на участъка била задължение на строителя.

Община Шумен ще трябва да заплати и 1506 лв. на таксиметровия шофьор за разходи по делото.

Решението на Районния съд не е окончателно и подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама