30 години от шампионската титла на „Берое” празнуват в Стара Загора

18:06, 12 апр 16 / Спорт 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 12 април 1986 г. Стара Загора отбеляза най-радостния си футболен момент.  Футболният отбор на „Берое”  триумфира с шампионската титла на България

На 12 април 1986 година 40 000 зрители на стадиона под Аязмото пеят „Берое шампион“, докато футболистите правят почетна обиколка на стадиона в чест на спечелената титла. Най-накрая най-смелите мечти на феновете са се сбъднали. „Берое” е станал шампион!

Още в първия кръг на първенството „Берое” постига първия успех с 3:0 над „Черно море” на стадиона под Аязмото и впечатляващите три гола на Кашмер. Следва равенство 2:2 със „Спартак“ в Плевен, а третият кръг е особено важен – обявилият амбиции за титлата пловдивски отбор „Тракия” (днешен Ботев) Пловдив гостува под Аязмото. 20 000 ентусиазирани запалянковци стават свидетели на истинска драма на стадиона, като още в първото полувреме падат петте гола в мача, но все пак „Берое” надделява с с 3:2. Безспорно, героят от тази среща, която е сред най-важните победи в шампионата, е Ивко Ганчев, който спасява дузпа в последните минути

Съдийската сеч по време на шампионата се превръща в причина „Берое” да се мобилизира напълно.

Последният опит на БФС да спре „Берое” за титлата е направен чрез „Локомотив” Пловдив. Те са заставени да помогнат на клуба, с когото враждуват най-много – „Тракия”. Мачът на „Лаута“ се запомня със скандалното съдийско отсъждане в 75-ата минута – тогава реферът дава двоен удар в наказателното поле на „Берое”, след като само той вижда, че вратарят Ивко Ганчев прави повече от разрешените по онова време четири крачки, докато държи топката с ръце.

Решаващите мачове за титлата са последните два! В тях „Берое” се нуждае минимум от равен срещу „Витоша” (днес „Левски”) и задължителна победа срещу „Славия” у дома. На 5 април Берое излиза срещу „Витоша” в София. Няколко хиляди са феновете от Стара Загора, които въпреки трудностите тогава ( по това време се провежда конгрес на БКП и заради турските събития и възродителния процес БДЖ издава билети за влаковете до столицата само на хора с командировъчни), се добират до „Герена“. „Берое” побеждава с 3:2.

На всички е ясно, че „Берое” е шампион, тъй като на стадиона в Стара Загора  на 12 април всички ще викат за тима срещу „Славия”.

Най-интересното  от този ден е, че на 12 април 1986 година отец Иван Бояджиев от църквата  „Света Троица“ започва утринната си молитва с думите: „Господи, забрави днес за нас, но помогни на „Берое” да стигне до титлата!“ И сякаш и бог помага! 40 000 зрители се стичат на стадиона на знаменитата дата и Драголов взривява трибуните с гол още в 7-ата минута, който се оказва решаващ. След края на мача стадионът пее „Берое шампион“ и радостта е неописуема. Трофеят е връчен на „Берое” седмица по-късно в бенефисен мач срещу "Локомотив" София.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама