Ирина Бокова: Мирът по света е невъзможен без равенство между половете

18:27, 12 апр 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна изслушването на кандидатът на България за шеф на ООН Ирина Бокова.

„Искам да поздравя президентът на ООН за това, че организира това изслушване“, заяви Ирина Бокова в началото на изказването си.

Преди да започне речта си Бокова разказа на намиращите се в залата за България. 

"Моля позволете ми в началото на своята реч да кажа няколко думи за страната от която идвам – България. Това е много стара страна, с традиции и история. След падането на Берлинската стена България тръгна по пътя на демокрацията. Аз съм от поколението, което имаше възможност да работи за въвеждането на демокрацията в България, аз съм част от поколението, което проправи път към демокрацията в страната", каза Бокова.

„21 век трябва да бъде век на равенство на половете, категорична е тя. Не е възможно да се постигне едновременно мир и устойчиво развитие без равенство на половете“, заяви генералният директор на ЮНЕСКО.

Когато през 2009 г. бях избрана за пръв път за генерален директор на ЮНЕСКО, представих визия, озаглавена „ЮНЕСКО през 21-ви век! Нов хуманизъм в глoбилизирания свят". Днес, седем години по-късно, аз съм по-убедена от всякога, че светът и в частност ООН, се нуждаят от хуманистичен подход за справяне с наболелите проблеми и заплахи.

Ако бъда избрана, ще се придържам към принципите на ООН и отговорностите на генералния секретар, както са определени в глава XV от Хартата. Ще се съобразявам с безпокойствата на държавите-членки, като винаги ще поддържам споделените ценности и моралния авторитет на ООН за насърчаване мира и сигурността, устойчивото развитие и всеобщите права на човека. Това ще включва отговорността, като генерален секретар, овластен от Хартата на Организацията на Обединените нации, да свеждам до знанието на Съвета за сигурност всички въпроси, които според мен могат да застрашат международния мир и сигурност. Това заяви в 10-минутната си реч българският кандидат на България за шеф на ООН.

Ако бъда избрана, не бих спестила усилия като генерален секретар и бих използвала всички средства и механизми, за да укрепя превантивната роля на Организацията. Както бе посочено от Независимата комисия на високо равнище по мироопазващите операции на ООН, превенцията на въоръжените конфликти и насилието е „може би най-голямата отговорност на международната общност" и системата на ООН трябва да „обедини усилията си, така че по най-ефективен начин да гарантира превенция на конфликтите и постигане на мир".

Бокова също така посочи, че предизвикателства като бежанците, конфликтите, нарастването на екстремизма и разрушаването на културното наследство поставят под въпрос умението на страните по света да намират заедно решения на проблемите.

Според нея трябва да бъде  предоставена помощ на всяка страна, която приема бежанци, за да може светът бързо да се справи със създалата се криза.

"Имаме нужда от доверие,от вяра, че можем да живеем заедно и да се справим с това предизвикателство", посочи тя.

Бокова смята, че огромно значение за бъдещето представлява климатичното споразумение COP21, което беше договорено миналата година в Париж.

По отношение на избора на нов генерален секретар Бокова посочи, че прозрачността в изборния процеса е отговорност на страните-членки и кандидатите.

На въпрос как ще се справи с опазването на човешките права Бокова заяви, че като директор на ЮНЕСКО в продължение на 10 години знае как да работи за запазването на човешките права. 

Корупцията не е приета в нито една организация и няма да толерирам подобни практики в нито едно звено на организацията. Така отогвори Бокова на въпрос как ще се справи с корупцията.  

Подобни "неформални дискусии" с кандидатите се правят за пръв път в историята на международната организация с цел по-голяма прозрачност на избора. Решението за новия, девети по ред, генерален секретар, който ще замени Бан Ки Мун от 1 януари 2017 г., ще бъде взето от Общото събрание на ООН през есента. То зависи обаче преди всичко от Съвета за сигурност, който трябва да предложи своята номинация на Общото събрание. За да бъде одобрен, кандидатът се нуждае от поне 9 "за", включително гласовете на постоянните членове САЩ, Китай, Великобритания, Русия и Франция.

Въпреки че няма стриктно правило, ротационното право за избор на нов ГС се пада на Източноевропейската регионална група в ООН, като настроенията са в полза на това новият секретар да бъде жена. До момента в битката за основния пост в ООН участват официално 8 кандидата, като 6 от тях са от Източноевропейската група.

Ирина Бокова, която в момента е генерален директор на ЮНЕСКО втори мандат, бе номинирана за генерален секретар на ООН на 9 февруари 2016 г. с писмо от министъра на външните работи Даниел Митов. Той обаче се позова на решение на правителството на Пламен Орешарски от 19 юни 2014 г. 

Изложението на Бокова е озаглавено "Мир, устойчивост и достойнство – новото лице на хуманизма в днешния свят". Според визията й за развитието на организацията светът има все по-голяма нужда от ООН, тъй като само тя  може да осигури платформа, чрез която да бъдат предприемани ефективни съвместни действия за решаване на многобройните кризи. Затова тя планира реформи с цел постигането на ефективност и силно управление, които да направят ООН по-силна. Акценти в работата й ще бъдат предотвратяването на конфликтите, насилието, дискриминацията и нетолерантността.

Освен Бокова бе изслушан външният министър на Черна гора Игор Лукшич.

В сряда ще бъде ред на бившият словенски президент Данило Тюрк и бившите външни министри на Хърватия - Весна Пушич, и на Молдова - Наталия Герман.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама