Стартира пилотен проект "Социални жилища" в Тракия икономическа зона

19:03, 12 апр 16 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екипът на "Клъстер Тракия икономическа зона" стартира пилотен проект "Социални жилища", обяви днес в Пловдив директорът на "Връзки с обществеността" на Клъстера Катя Стайкова. Тя обясни, че проектът е още от 2012 година, но вече е време за неговата реализация.

Една от причините за подновяването на проекта е бързото развитие на зоната. Близо 20 000 работни места са открити досега в Тракия икономическа зона. Прогнозите сочат още 30 000 нови в следващите 10 години. Само Сенсата Технолоджис до 2 години ще наеме 1200 души, а 900 ще се трудят в Osram. Всичко това говори не само за необходимост от работна ръка, но и за битовото устройване на заетите в предприятията, както и техните семейства.

С оглед на нуждата от достъпни жилища, решението в икономически и социален аспект е чрез реализирането на проект "Социални жилища". В него ще има и социална инфраструктура, в т.ч. изграждане на детска градина. Проектът се подкрепя от община Пловдив. С инвеститорите в "Тракия икономическа зона" ще се сключат рамкови договори за наем на жилищата, които да се предоставят на посочени от тях лица. Реален интерес към инициативата вече са проявили 10 компании.

Проектът беше представен и пред представителите на 26 предприятия от регион Пловдив, които присъстваха днес на Европейския ден на работодателя, който се проведе под формата на трудова борса. Европейският ден се осъществява за първи път и е по инициатива на мрежата на Европейските обществени служби по заетостта.

"Мотото, с което българската Агенция по заетостта се включва в Европейския ден, е "Силно партньорство за успешен малък и среден бизнес!", посочи Фани Николова, началник отдел "Услуги по заетостта" към Дирекция "Регионална служба по заетостта" – Пловдив. Тя допълни, че освен в Пловдив се провеждат трудови борси в още 3 градове на страната – София, Бургас и Русе.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама