Емануил Йорданов: Гражданските отряди опитват да защитят националната ни сигурност

19:28, 12 апр 16 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възприемам гражданските отряди като хора с нормална гражданска позиция, които се опитват, доколкото им позволяват възможностите, да доведат до спазване на законите в дръжавата и до защита на националната ни сигурност.

Това коментира за София Topnovini.bg бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов за поредния случай, в който граждани сформират отряди и “ловят” бежанци в пограничните райони.

Той бе категоричен, че това явление не бива да се коментира в една или друга крайност, тъй като все пак става въпрос за хора, които преминават незаконно българската граница. „Това от своя страна е престъпление по Наказателния кодекс. В подобни случаи гражданите имат право да се намесят и да предотвратят извършването на престъпление“, подчерта Йорданов.

Той даде пример, като посочи, че в редица материали, излъчени по телевизията, въпросните лица са насочени обратно към българо-турската граница и съответно поканени да напуснат България.

Попитан дали е правилно да се отъждествяват гражданските отряди с каналджиите и с това, че трябва да влязат в затвора, както по-рано днес заяви адвокат Николай Хаджигенов, Йорданов зададе обратен въпрос, като попита по силата на кой точно текст от Наказателния кодекс (НК) се праща в затвора.

„Питайте ги тези, които твърдят подобни неща, да ви прочетат от Наказателния кодекс. Кой текст казва, че трябва да бъдат съдени тези, които връщат нелегалните мигранти и доколко тяхното поведение не следва да се преценява с оглед разпоредбите на НК, които регламентират неизбежна отбрана и крайна необходимост“, допълни Йорданов.

Бившият вътрешен министър заяви още, че не вижда причина гражданските отряди нито да бъдат наградени, нито да влязат в затвора, тъй като всеки човек сам избира насока на своята гражданска активност. Според него, когато тя не нарушава законите на държавата, няма поводи за тревога.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама