Ученичка съди школски директор, не й давал да се забулва

19:45, 12 апр 16 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученичка от сатовчанското село Вълкосел заведе дело срещу директора на местното школо. 16-годишната Емине Шаматарева ходила забулена на училище от началото на годината и твърди, че шефът на учебното заведение е направил опит да я премести в друго такова.

Деветокласничката ще се представлява в съда от баща й - Ресим Шаматарев, тъй като е непълнолетна. Той пък от своя страна е експерт в Главното мюфтийство и е студент последна година в Югозападен университет "Неофит Рилски". Шаматарев е категоричен, че не може да кара дъщеря си да носи нещо, което тя не желае.

От своя страна директорът на училището Митко Джуков заяви, че училището по закон е светско, а забулването е в разрез с вътрешния правилник. Той допълни, че ръководството е опитало да убеди момичето да свали забрадката по всякакви начини, но без резултат. Намесили се и Регионалния инспекторат по образованието и социалните служби.

"Забрадката е религиозен символ, не може да се демонстрира религиозна принадлежност", коментира Джуков и добави, че Емине не е изключена, а просто ще бъде преместена в Средното общообразователно духовно училище в Момчилград. Категоричен е, че е изпълнил закона, но родителите на девойката решили да обжалват. Разказва, че никой от останалите ученици спазват правилника.

Местни жители обаче са на мнение, че става дума за междуличностен проблем, в което е намесено и непълнолетното момиче. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама