Само 30% събираемост на глобите в КАТ

20:13, 12 апр 16 25 526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Събираемостта на глобите, налагани от КАТ на шофьори, е едва 30%. Това каза пред БНР председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

“Същественото, което ние предлагаме, то е всеобща идея, която дискутираме с всички засегнати страни и най-вече "Пътна полиция", МВР, разбира се, това е обръщането на модела на събираемостта. В момента полицията търси нарушителите като използва доста голям ресурс за това нещо. Напомням, че събираемостта към момента е само 30 процента, а ние искаме да обърнем модела”, каза той.

Идеята е задължителната застраховка “Гражданска отговорност” и техническия преглед на автомобилите да се обвържат със самите глоби и дали те са платени. “Това значи, че вие, ако искате да използвате някоя от тези услуги и отидете при доставчик на услугата, той да ви я откаже, тъй като вие дължите глоби на КАТ и по този начин обръщаме модела - хората да търсят полицията, за да видят какво не е изчистено в тяхното досие”, обясни Ананиев.

Обсъждано е още, че пътните полицаи, които са получили бонус или премия за наложена санкция, да носят отговорност, ако актът не мине в съда. Предстои предложенията да бъдат обсъдени в парламентарната транспортната комисия преди да бъдат гласувани в пленарната зала.

Той предлага още глобите за водачи, които управляват автомобил без книжки, да станат между 1000 и 1500 лева за първо нарушение и от 3000 до 5000 лева за второ нарушение. С глоба до 1500 лева ще се наказват и собственици на автомобили, които предоставят превозно средство на неправоспособен водач.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама