t

04:56, 18 апр 16 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се спазват стриктно противопожарните изисквания при палене на огньове на открито, апелираха от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”  в Търговище. От службата предупредиха, че във връзка с пролетното затопляне и предприетото на много места в областта пролетно почистване на дворни места, вилни зони и парцели със земеделска земя се увеличава риска от възникване на пожари.

За да не се предизвикат инциденти не трябва да се палят така събраните горими отпадъци от тревна растителност, храсти, овошки и др., а да се изхвърлят на подходящи за това места. Паленето на открит огън върху обработваеми и необработваеми земеделски земи, поляни и в близост до горски масиви не се разрешава и може да създаде сериозни предпоставки за разрастването му, обхващане на гори или сгради и до причиняване на значителни щети.

Това освен за земеделските стопани и гледачите на животни в пълна степен се отнася и за всички хора, които по време на предстоящите по Великден и Гергьовден празнични и почивни дни ще предприемат излети на открито, за да се насладят на пролетта.

От дирекцията се обръщат с апел към тях по време на тези излети да спазват стриктно изискванията за противопожарна безопасност. И по-точно – да палят огън само на определените за целта места и да не палят такъв в горите и в близост до тях, да не изгарят горими отпадъци в необезопасени места и на разстояние, по-малко от 500 м от горския фонд, да не хвърлят неизгасени цигари и клечки кибрит при движението си по пътищата и при преминаването си през горски насаждения, като наблюдават и децата им да не играят с огън, винаги да погасяват запалените от тях на определените за целта места сред природата огньове, преди да напуснат съответното място.

Огнеборците припомниха още, че ако гражданите забележат пожар, да сигнализират веднага на службите “Пожарна безопасност и защита на населението” на тел. 112, като по възможност максимално точно опишат мястото, където е възникнал пожара, както и какво гори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама