Страните от ОПЕК не се договориха за замразяване на цените на петрола

07:19, 18 апр 16 / Свят 25 203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавите членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не постигнаха съгласие около идеята чрез споразумение за замразяване на добива в световен мащаб да се стабилизира петролния пазар и да се повиши цената на нефта.

На срещата, проведена в неделя в катарската столица Доха, участниците са се обединили около впечатлението, че основните показатели на пазарите в момента се подобряват, в сравнение със състоянието им през февруари, съобщават световните агенции.

Министърът на енергетиката на Катар Мохамед бен Салех ас Сада каза, че с неговите колеги са обсъдили няколко механизма за "замразяване" на добивите, оценили са различни сценарии и са стигнали до извода, че за приемане на решение е необходимо повече време. По думите му, цените на петрола се движат в правилната посока, но колко време ще отнеме стабилизирането им е трудно да се каже. Въпреки липсата на споразумение на срещата днес, той е убеден, че тя ще има голямо отражение върху пазарите.

По време на преговорите е било обсъждано замразяване на производството на петрол, както и варианти и механизми за тази стъпка. Но представителите на страните от ОПЕК решили, че това изисква повече време.

На срещата в неделя стана ясно, че основните противоречия са между Саудитска Арабия - най-влиятелния член на ОПЕК, и Иран, който не желае замразяване, тъй като иска да се възползва от ефекта на току-що снетите международни санкции срещу него и да достигне своите квоти за добив.

Следващата среща на Организацията се очаква през юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама