Меглена Кунева открива нов IT център в Бургас

07:30, 18 апр 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще открие новопостроения център за информационни технологии към Лабораторията по математична химия към Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас. Това ще стане днес от 11:00 часа. По този начин Кунева ще направи демонстративен жест на признание към един от най-успелите български учени – проф. Ованес Мекенян.

Малцина бургазлии знаят, че проф. Мекенян е един от най-изтъкнатите световни учени в областта на математичната химия. Още в средата на 80-те години на миналия век той изобретява компютърен софтуер, който прогнозира вредните ефекти на химичните съединения – токсичност, канцерогенност и т.н. Уникалното е, че неизвестната за широката публика бургаска лаборатория за математична химия и до ден днешен е несменяем лидер в областта на математичните компютърни модели. Тя дава тон на световната наука, а в нейните офиси се обучават специалисти от най-големите химически концерни на планетата.

„Проф. Ованес Мекенян е личност, чийто мащаб отдавна е надхвърлил както границите на Бургас, така и на България. Той е образец на учен. Успял е единствено благодарение на ума, волята и образованието си. Не съм сигурен дали нашите съграждани знаят, че през последните 27-28 години бургаската лаборатория за математична химия обучава стотици специалисти, които използват експертизата на проф. Мекенян на всички континенти. Самият той им преподава из цяла Европа, в САЩ, Япония, Канада, Австралия. За неговите заслуги и заради популяризирането на името на Бургас по света, той е удостоен със званието „Почетен гражданин на Бургас”, носител е и на най-голямата награда в областта на науката – „Питагор“.

Това разказва за изтъкнатия учен общинският съветник и председател на ДБГ в Бургас Живко Табаков. Според него е тъжно, че ежедневието ни е твърде обсебено от криминални и жълти новини, а в същото време значими хора като проф. Мекенян остават в сянка. От партията смятат, че за личности като бургаския учен трябва да се говори повече, необходимо е да се популяризира техният опит и те да бъдат за пример и подражание за младото поколение.

Табаков допълва, че целта на ДБГ е да създаде условия за реализация на умните и интелигентните хора не само в столицата, но и в цяла България. Професор Мекенян е доказал на практика, че голяма световна наука може да се прави на първо място в България и на второ – в провинцията. Той е един от малкото в страната, който прави самофинансираща се наука, която печели дивиденти единствено на основата на професионалната си изследователска работа. Тоест неговият научен продукт се продава много успешно и финансира не само бъдещи научни проучвания, но и значителна част от издръжката на университета. Този модел би могъл да залегне в основата и на другите научни звена в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама