Изложба отбелязва 100 г. от рождението на проф. Александър Поплилов

08:26, 18 апр 16 / Култура 25 651 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Живописни платна, илюстрации, литографии и други творби на проф. Александър Поплилов ще бъдат изложени в Градската художествена галерия във Варна. Изложбата „Учителят“ е посветена на 100 г. от рождението на художника, който с преподавателския си опит в Художествената академия е създал цяла школа плакатисти и илюстратори. Сред тях са Асен Старешински, Стоимен Стоилов, Димитър Казаков – Нерон, Петър Рашков, Йордан Петров, Людмил Чехларов, Иван Газдов, Селма Тодорова, Венецеслав Антонов.

Експозицията в зали 6 и 7 представя част от дарението, направено на варненската галерия от съпругата на проф. Поплилов – Малина. То се показва за първи път във Варна. Официалното откриване на изложбата е в сряда от 18 ч.

Творчеството на проф. Поплилов е познато на поколения българи. Той е художник, който с изявите си е на висота в почти всички области на изобразителното изкуство. Работи живопис, графика, плакат, карикатури, илюстрации за деца и възрастни, оформление на книги, проектира пространствени решения за промишлени изложби и панаири, занимава се с приложна графика, шрифт, пощенски марки, монети и медали.

Проф. Александър Поплилов Йончев е роден на 13 май 1916 г. в гр. Кула. Учи в местната гимназия и завършва средното си образование в ІІІ Софийска образцова гимназия. През 1940 г. завършва „Декоративно изкуство” при проф. Дечко Узунов в Художествената академия в София. Работи заедно с Александър Жендов и Борис Ангелушев в състава на пропагандната рота към войнишките полкове във финалната фаза на ІІ Световна война. Създава множество рисунки и плакати за фронтовите многотиражки, рисува окопите на бойната линия на фронта.

 От 1940 дo 1946 г. е художник на свободна практика. Участва активно в творческия живот на Съюза на българските художници. След 1944 г. е постоянен член на Управителния съвет и заема различни административни длъжности в него. От 1946 до 1949 г. е художник към издателство „Народна младеж”. От 1952 до 1983 г. е преподавател, доцент и професор в Художествената академия. Завежда катедра „Графика” и „Промишлени форми”. Ректор на Художествената академия (ВИИИ „Николай Павлович”) от 27.06.1962 г. до 15.07.1966 г.

Обществената му дейност е с участие в различни експертни съвети на СБХ, специалист към Държавната комисия и съвета на Държавно обединение „Българска книга”, съвета на Министерството на пощите в България и др. Многократно е председател и член на международни и национални журита на изложби и конкурси.

Носител е на множество награди за илюстрации, плакати, живопис, графика; на ордените „Св.св. Кирил и Методий” - І степен, „Червено знаме на труда”, „Георги Димитров”,„Народна република България” – І степен. Удостоен е с почетните звания  „Заслужил художник” – 1963 г. и „Народен художник” – 1971 г. 

Проф. Поплилов е художник, който с изявите си е на висота в почти всички области на изобразителното изкуство. Той работи живопис, графика, плакат, карикатури, илюстрации за деца и възрастни, оформление на книги, проектира пространствени решения за промишлени изложби и панаири, занимава се с приложна графика, шрифт, пощенски марки, монети и медали.  

В областта на илюстрацията проф. Поплилов пресъздава образите на литературни герои от произведенията на редица български писатели – Иван Вазов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Емилиан Станев, Младен Исаев, както и на световни майстори на литературата. Оформил е повече от 300 книги на български и чужди автори. Негови са проектите за златни и сребърни нумизматични монети с образите на Кирил и Методий, Георги Димитров, за които е отличен с медала „Златни ръце”.

Проф. Александър Поплилов умира на 9 септември 2001 г. в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама