Хиляди се включват в маратона „Четяща Стара Загора”

09:04, 18 апр 16 / Култура 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди старозагорци се включват в XI-я пореден маратон „Четяща Стара Загора”, който започва днес, съобщиха организаторите. Той е посветен на Международният ден на книгата – 23 април, който се чества от 1996 г. по инициатива на ЮНЕСКО. В Стара Загора, по инициатива на библиотека „Родина” и с подкрепата на Общината, денят се отбелязва от 2006 г. с Маратон на четенето, в който се включват библиотеки, училища, детски градини, читалища, социални домове, институти, организации, бизнес офиси, издателства, редакции и книжарници. Програмата е част от Националната програма „Четяща България” и от „Походът на книгите”. ХІ-я маратон „Четяща Стара Загора” 2016 г. се организира в партньорство от библиотека „Родина”, Регионална библиотека „Захарий Княжески” и ФК „Берое” . Кулминацията ще бъде де на 22 април от 8.00 до 22.00 часа под патронажа на кмета Живко Тодоров и с подкрепата на общинската администрация, местни медии и издателски къщи.  Гости и участници в маратона ще бъдат сръбският писател Милош Латинович, носител на Виталовата награда „Златен слънчоглед” за най-добър роман в Сърбия (2013); Милена Гартли с дебютния си роман „Ключарят”, Божана Апостолова - писател и издател, Катя Зографова – директор на къща музей „Никола Вапцаров” в София и др. Ще се включат и старозагорски поети и писатели.

Участие досега са заявили всички читалища на територията на общината, 25 училища, 12 детски градини, 5 социални заведения и клубове, Младежки дом, Етносвят България и партньори от издателства и книжарници. 

Днес от 10.30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески” деца от Езикова школа четат на български, английски и немски на произведения на Ангел Каралийчев. От 14 часа пък ще има среща на учениците от Природо-математическа гимназия „Гео Милев” с Тодор Иванов,  директор на къща музей „Пейо Яворов“ в Чирпан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама