Дилма Русеф на крачка от отстраняване

09:18, 18 апр 16 / Свят 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две трети от депутатите от долната камара на бразилския парламент подкрепиха искането за отстраняване на президента Дилма Русеф, съобщиха световните агенции.

Привържениците на тази инициатива успяха да получат подкрепата на 367 депутати, при необходими за приемането й 342 гласа. Против отстраняването на държавния глава се обявиха 137 депутати, седем се въздържаха, а двама отсъстваха от заседанието. Гласуването продължи над шест часа, като всеки от присъствалите 513 депутати трябваше да отиде до микрофона и да обяви решението си. 

Вотът в долната камара изпраща случая Русеф и в Сената, който може да гласува за отваряне на съдебен процес.

Бразилското правителство е уверено, че Сенатът ще отхвърли импийчмънта.

„Ройтерс“ отбелязва, че горната камара на парламента може да сложи край на 13-годишното управление на лявата Партия на трудещите се.

Бразилският президент Дилма Русеф е обвинена в манипулиране на данните за финансовото състояние на страната, което е помогнало за преизбирането й на поста. Новината изкара на улицата десетки хиляди противници, но и привърженици на Дилма Русеф.

През последните седмици политикът с български корени понесе тежки удари, след като загуби подкрепата на коалиционни партньори, след което обяви за "предател" и самия вицепрезидент. Те обявиха, че също ще гласуват за отстраняването й и така то стана все по-вероятно, въпреки нейната увереност, че ще запази властта си. 

Самата Русеф отказва да напусне поста.

Ако противниците на Русеф спечелят, то правомощията й ще бъдат отнети до 180 дни. Тя има 2 възможности да обжалва резултатите. 

Политическата криза идва на фона на най-тежката рецесия в Бразилия от 1930 г. насам. Тя дълбоко раздели страната и предизвика борба между Русеф и вицепрезидента Мишел Темер. Именно той ще заеме президентския пост, ако се стигне до отстраняване на Дилма Русеф.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама