Втора годишна изложба "Археология на София и Софийско"

09:33, 18 апр 16 / Култура 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Музея за история на София д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София по направление култура, образование и спорт ще представи втората годишна изложба „Археология на София и Софийско“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Събитието е с начален час 13.00.

 

Временната експозиция има за цел да популяризира културно-историческото наследство на столицата и региона. През сезон 2015 г. са проучени рекорден брой обекти като голяма част от тях са включени в изложбата. В събитието ще вземат участие с презентации двама от проучвателите – гл. ас. д-р Борислав Бориславов и гл. ас. д-р Веселка Кацарова. 

 

Акцент в изложбата са четирите намерени монетни съкровища. Изложбата ще бъде официално открита на следващия ден - 19 април, и може да се види в Музея за история на София (пл. „Бански“ № 1) до 29 май.

 

Д-р Борислав Бориславов ще представи за първи път резултатите от проучването на обекта при с. Чуковезер, община Драгоман, Софийска област. Проучени са структури от бронзовата, ранножелязната епоха и късноримския период. В един от гробовете от бронзовата епоха е открит накит от 43 златни халкички. Към втората половина на III в. се отнася постройка с каменни основи, унищожена от пожар. Бронзов амулет – глава с азиатски черти, също е сред находките. Намерени са и над 100 монети от края на III – IV в.

 

Д-р Веселка Кацарова е ръководител на археологическото проучване на пл. „Света Неделя”. Той е играл важна роля в градоустройственото планиране и развитие на София от Освобождението до наши дни. Археологическите проучвания през 2015 г. там доведоха до много важни резултати. 

 

На предполагаемото място на римския форум се разкриха останки от две антични сгради, разположени покрай улица с посока изток – запад. Около средата на III в. под пода на едно от помещенията на сградата южно от улицата е укрито съкровище от 2974 сребърни и 5 бронзови монети. Досега това е най-голямата колективна монетна находка от Сердика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама