Изграждат нов паркинг в пловдивския район "Западен"

09:54, 18 апр 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изграждането на изцяло нов паркинг на улица "Дрян" в район "Западен" започва днес. Съоръжението е за 40 автомобила и ще обслужва и жителите на улица "Царевец".Проблемът с паркирането в Пловдив е огромен. Дори в доскоро спокойният най-малък пловдивски район вече трудно се намират места за спирането на автомобили. Това принуждава собственици на коли да намират все по-нетрадиционни начини да опазят местата си. Поставят се колчета, камъни и дори бутилки, пълни с вода.

Припомняме, че според гласувани промени през миналата седмица от Общински съвет-Пловдив, на мястото на металните гаражни клетки в междублоковите пространства поетапно ще бъдат оформени паркинги, а желаещите да си запазят място ще заплащат по 15 лева месечно. За да успеят да спечелят обаче тази "привилегия", преди това пловдивчани, които искат да осигурят място за колите си, ще трябва да наддават на търг. Крайната сума, която хората са дали за спечелването на паркомясто, ще бъде заплащана еднократно, обясни кметът.

"Дебатът за възможностите за паркиране в междублоковите пространства е стартирал още през 90-те години на миналия век и е завършил с решението да се слагат гаражни клетки. Това е форма на платено паркиране в публично пространство", припомни Тотев. По думите му Общината няма да отнеме възможността на пловдивчани да се възползват или да не се възползват от такова паркиране.

Това, което се променя, е, че ще бъдат премахнати неугледните гаражни клетки и на тяхно място ще бъдат оформени зони по проекти на главните архитекти на районите. В тези зони ще има определен процент места за паркиране, като част от тях ще бъдат и платени.

Паркингите около блоковете ще се направят по схеми на районните администрации. Ще се използват и няколко механизма, по които гражданите ще могат да си защитават платените паркоместа.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама