Соня Келеведжиева представя „Мъжки разпятия” в Бургас

10:10, 18 апр 16 / Култура 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сливенската писателка Соня Келеведжиева ще разкаже на бургаската публика за нов сборник „Мъжки разпятия”. Организатори на литературното събитие са Арт център „Компас” и  Бургаска писателска общност, със съдействието на Община Бургас.

Соня Келеведжиева ще бъде представена като писател и театрал. За нея ще говорят Марлена Гетова – филолог и директорът на фестивала „Бургаски изгреви” Емануил Арнаудов. Музикален фон на проявата ще сътворят  възпитаниците  на НУМСИ-Бургас Божана Славкова – флейта и  Симона Славкова – ударни инструменти.

Премиерата на „Мъжки разпятия” е част от съпътстващата програма на  XII Празници на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви-Пролет`2016”.

Соня Келеведжиева е родена, живее и работи в Сливен. Председател е на Клуба на дейците на културата и член е на Управителния съвет на Съюза на независимите български писатели.

Творческото и обществено й амплоа е богато и разнообразно. Успоредно с работата си на преподавател тя е създател, сценарист и режисьор на Театър „Класика”. От 1997 до 2000 година Соня Келеведжиева е автор и водещ на “Литературен автограф” по Юниън телевижън - Сливен, а от 2000 година до настоящия момент на предаването за литература, изкуство и култура “Клуб Парнас” по КТВ и Телекабел - Сливен, в които е изградила над 250 творчески портрета на български творци - от всички сфери на духовността.

„Мъжки разпятия” е деветата книга на Соня Келеведжева- двуезична, своеобразно продължение на сборника й с разкази и новели „Нечути женски гласове“. Тя“ е разделен в четири цикъла: „Мъжки разпятия“, „Орис“, „Любовта, Светлината и Пътят“ и „Неведоми са пътищата Божии“. Разкази  за любовта, живота и смъртта, за вярата, земния път, озарен с надежди, които завладяват със своя драматизъм и изстраданата изповедност на героите.

Соня Келеведжиева е създател, сценарист и режисьор е на Театър “Класика”. Верен приятел на театралния фестивал „Бургаски изгреви”, в седем издания на който печели награди за постановка, сценография, режисура и актьорско майсторство.

Тази година в рамките на „Бургаски изгреви 2016” те ще отпразнуват 25 години театрална дейност.

Бургаската премиера на сборника „Мъжки разпятия“ ще състои на 19 април, вторник, от 18 ч. в Галерия „Георги Баев”, ул. „Демокрация” 6, като част от съпътстващата програма на  XII Празници на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви-Пролет`2016”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама