Нито едно проблемно дете не е отпаднало от училище в община Ценово

10:55, 18 апр 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Ценово е една от малкото в област Русе, в които успешно се развива социалната услуга "Център за обществена подкрепа" (ЦОП), се похвалиха оттам днес.

Целта е да се осигури защита на правата на децата и гарантиране на най-добрия интерес на подрастващите. Услугата е получила популярност дори и в съседната община Бяла, откъдето е потърсено съдействие за разрешаване на три проблемни случая.

Само през миналата година в Центъра са подадени нови 14 заявления от родители да ползване на услугата и една молба за съдействие от кандидат за приемен родител. Капацитетът на центъра е запълнен максимално. Специалистите са насочили усилията си да подобрят качеството на живот на децата в семейната и социалната среда.

Те оказват специализирана помощ на подрастващите със специални образователни потребности да не бъдат различни от връстниците си. Предоставя се възможност и на децата от етническите малцинства в района да развият капацитета си, да учат, да се образоват, успешно да се социализират в обществото и обкръжаващата среда.

"При нас всеки може да потърси помощ, винаги ще получи квалифицирана консултация и подкрепа и психологическа подкрепа към децата в риск и техните семейства. Центърът се утвърждава като пространство, в което може да се намери опора за преодоляване на житейските трудности, да се получи доверие, съпричастност, подкрепа и сигурност", споделя ръководителят на услугата Зоя Костадинова.

Психолозите успяват да предотвратят изоставянето на деца и настаняването им в специализирани институции, осъществяват превенция на насилието и отпадане от училище. Може би най-добрият атестат за работата на екипа от специалисти е, че през последната година не са допуснали нито едно дете, с което са работили да отпадне от образователната система или да бъде настанено в социална институция, отбелязват още от местната управа в Ценово.

Общинската програма за защита на детето преминава под мотото "За по-добро бъдеще на нашите деца".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама