25-годишна режисьорка поставя Горки в пловдивската Драма

11:45, 18 апр 16 / Култура 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
25-годишната Маргарита Мачева е режисьор на новата постановка "Майка" ("Васа Железнова") от Максим Горки в пловдивския Драматичен театър.

"Това е едно от великите заглавия в руската драматургия, имаме и хората, които да изиграят този спектакъл. Ако беше го предложил някой друг, по-възрастен режисьор, може би нямаше да се случи, но тъй като е предложение на една млада и талантлива режисьорка, която наблюдаваме от 4-5 години в театъра с онова, което прави по сцените на България още от НАТФИЗ, ни беше интересно какво имат да кажат младите с това класическо заглавие", сподели директорът на театъра Кръстю Кръстев.



На въпроса защо е избрала точно "Майка" на Горки младата режисьорка отговори, че пиесата я е привлякла с това, че изследва разпада на семейството в условията на обществена криза и политическа нестабилност. "Това е въпрос, който е много актуален. Всъщност вълнуващото в този текст е, че Горки изследва много остри характери по много дълбок начин и в това, че разглежда конфликта в едно семейство, излизат много социални теми", поясни Мачева.

Постановката е по първия вариант на пиесата "Майка", създаден през 1910 година. Другият вариант на текста е от 1932 година, като двете пиеси са коренно различни като звучене и внушения.



Пиесата проследява разпадането на връзките в едно семейство, което води война помежду си. Всеки иска да се спаси поотделно и оттам идва големият проблем на разпада. "Няма категоричен стремеж към промяна, към революция, а има само отделни вълни на недоволство. Това е много актуално и за нашата съвременност", смята режисьорката.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", програма "Дебюти". Преводът на пиесата е на Майя Праматарова. Сценографията и костюмите са на Елица Георгиева, музиката - на Пламен Мирчев - Мирона, видеодизайн - Петко Танчев, асистент-режисьор - Никола Стоянов, плакат - Радослава Боор.



Водещата роля е поверена на забележителната Ивана Папазова, която е в отличната актьорска компания на Мариана Йотова, Димитър Банчев, Тодор Дърлянов, Александра Димитрова, Боряна Братоева, Мария Сотирова, Красимир Доков, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Петя Михайлова и Деница Илиева.

Премиерата на спектакъла е довечера в Камерната зала от 19 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама