Бедствено положение в Еквадор след заметресението, броят на жертвите продължава да расте

11:53, 18 апр 16 / Свят 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, разтърсило южноамериканската република Еквадор в неделя, страната обяви бедствено положение. 

Хиляди са останали без дом. Най-тежко е положението в 40-хиляден град в провинция Манаби, където са разрушени 60% от всички постройки.

Спасителните екипи продължават да търсят оцелели под руините. Броят на жертвите расте непрекъснато, като вече е потвърдена смъртта на 272-ма души. Президентът на латиноамериканската държава Рафаел Кореа, който посети засегнатите райони в неделя, предупреди, че броят на загиналите ще се повиши още повече.

„Броят ще със сигурност ще се повиши и вероятно по значителна начи ", заяви държавният глава.

Ранените са над 2500 еквадорци.

Земетресението е най-тежкото в страната от десетилетия.

Няколко съседни държави изпратиха дрехи и храна в Еквадор, както и медикаменти за ранените.

Детският фонд на ООН - УНИЦЕФ поиска от международните си донори финансова помощ в размер на 1 млн. долара за оказване на хуманитарна помощ в пострадалата от опустошителния трус страна. „Сумата е необходима за спешните нужди на децата, засегнати от природното бедствие”, обявиха от организацията.

Сред приоритетите на фонда са предотвратяване на разпространението на инфекциозни болести, защита на децата- сираци или разделени от родителите си, както и осигуряването на психиатрична помощ.

УНИЦЕФ планира да създаде образователни програми в района на бедствието, включително разпространение на учебни комплекти за децата. В неделя от фонда доставиха 20 000 таблетки за дезинфекция на вода в най-силно засегнатия град Педерналес, раздадени бяха хиляди палатки. Продължават усилията за възстановяване на канализацията и водоснабдяването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама