Срив на цените на петрола, след неуспешната среща на ОПЕК

12:31, 18 апр 16 / Свят 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цените на петрола се сринаха, след като срещата на държавите членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), проведена в неделя, приключи без резултат.

Целта на форума бе да бъде постигнато споразумение за замразяване на добива в световен маща, за да се стабилизира петролния пазар и да се повиши цената на нефта.

16 държави, произвеждащи около половината от световния петрол, се събраха в неделя в катарската столица Доха, в опит да стабилизират петролния пазар. Това бе първият значителен опит да се координира производството между ОПЕК и страните извън организацията за последните 15 години. 

Форумът, предвиден за формално подписване на предварително споразумение от февруари, премина под напрежение, създадено между Иран и Саудитска Арабия.

Фючърсите върху американския лек суров петрол се сринаха с 5,08 на сто до 38,31 долара за барел, докато тези върху сорта "Брент" спаднаха с 4,66 на сто до 41,09 долара за барел.  Фючърсите върху петрола сорт "Брент" затвориха при цена от 43,10 долара за барел на борсата в Лондон в петък.

Акциите на енергийните компании от Азия бяха подложени на силна разпродажба в азиатската борсова търговия, като цената на книжата на Santos се срина с 6,24 на сто, а тази на Oil Search падна с 4,08 на сто, докато Inpex се обезцени с 4,92 на сто. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама