„Дунавски вълни” се включи в „България пее”

13:06, 18 апр 16 / Култура 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-новата хорова формация на Русе – Дамски камерен хор „Дунавски вълни” при читалище „Ангел Кънчев”, стана част от националната инициатива „България пее” на Българския хоров съюз по повод 90 годишнината му, съобщиха от формацията.

Над 150 хора от цялата страна, в продължение на три дни са показали своето изкуство на сцените в различни градове. Русенският хор се е включил в „Пролетен хоров празник” в град Казанлък, организиран от НЧ „Възродена Искра - 2000”. Събитието е препълнило Историческия музей на града, където се намира рояла композиторът Петко Стайнов.

Църковна и съвременна музика прозвуча сред антични предмети, част от които са копия на откритите от археолога Георги Китов маска на Севт Трети и глава на Терес, както и откритият в района златен венец. Програма, включваща творби от български и чужди композитори, са представили певиците под диригентството на Весела Тодорова и акомпанимента на Веселина Ботева.

Звучали са и изпълнения на домакините от Смесен камерен хор „Севтополис”, с диригент Дора Кошева и смесен хор „Родна песен” от Хасково. Химнът „Многая лета”, изпълнен от трите формации, е сложил финалната точка на концерта. За всички състави е имало осигурени грамоти от Българския хоров съюз за участие в инициативата „България пее”.

Участието в инициативата е първото представяне извън Русе за хорова формация „Дунавски вълни”, която е създадена едва преди шест месеца. В състава на хора са включени бивши възпитаници на едноименната детска школа. Формацията е естествено продължение на детския хор, а идеята на дамите и тяхната ръководителка е да продължат да популяризират хорово изкуство.

Следващата изява на дамският хор ще бъде на 23 април от 18 часа в зала „Европа” на Доходното здание. Програмата, която те ще представят, е част от Великденския концерт на Детско юношески хор „Дунавски вълни” към Общински детски център за култура и изкуство. Входът е свободен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама