За около 1000 лв. са накитите, заради които е убита Александра

13:28, 18 апр 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 1000 лв. стрували златните накити, заради които е убита 13-годишната Александра Сивриева от Провадия. „Това са смешни пари! Ако Красимир ми беше звъннал да ги поиска, щях да му ги дам.“ Това заяви бащата на убитото момиче Любен.

Заедно с други нейни близки днес той беше пред Окръжния съд във Варна, който определи постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и за 18-годишната приятелка на Красимир, обвинен в грабеж, придружен с убийството на малолетната Александра. Ивалена Мирославова Маринова е привлечена на 15 април като обвиняема за помагачество в престъплението. Трасологична експертиза е доказала, че на местопрестъплението има следи от нейна обувка, а ограбените златни бижута след убийството са продадени в заложни къщи в Провадия и Варна с нейната лична карта.

Ивалена е била в подземието на бившия „Ловен дом“, но преди датата на престъплението, затова има нейни следи. В обясненията й при разпитите може да се прочете какво е правила там, посочи упълномощеният й защитник адвокат Стилян Любославов. По думите му съдебномедицинската експертиза не дава отговор на въпроса има ли нейни следи по тялото на жертвата, а от обвинителния акт не става ясно каква точно сила е употребила, помагайки при грабежа и убийството.

„Предстоят следствени действия, включително експертизи, които ще докажат невиновността и несъпричастността към престъплението, в което е обвинена клиентката ми“, заяви адвокат Любославов, но предпочете да не уточнява кой точно го е наел и кой ще му плати услугите. Пред съда той настоя да се разграничи извършеното убийство от последвалата продажба на накитите и дори подхвърли компрометираната вече версия за мнимата бременност на Ивалена. Според тезата му, подкрепена и от самопризнанията на Красимир, приятелката му първоначално дори не била разбрала „откъде са се взели тези злата“.

 „Аз не мислех, не вярвах, не знаех, че ще направи това нещо“, заяви и самата Ивалена пред съда, като поиска да не бъде задържана. Адвокатът й също поиска домашен арест.

Ивалена не живее в с. Ъглен, където е адресът й по лична карта, а в Провадия няма адресна регистрация. На мястото, където е живяла с Красимир през последните два месеца – в един двор с бабата на убитото момиче, пребиваването й е нежелателно, както за самата нея, така и за близките на жертвата, посочи съдия Трайчо Атанасов. Той припомни, че тя е обвинена за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание над 10 г., затова има реална опасност да се укрие. Точно това са опитали да направят двамата с Красимир, като са напуснали Провадия веднага след убийството.

Въз основа на събраните до момента доказателства по делото, макар и в начален етап на разследването, може да се изведе обосновано предположение, че Ивалена е съпричастна към деянието, за което е обвинена, а действията й ще се прецизират на следващ етап, смята съдът. Той я стави в ареста, където от миналата седмица е и приятелят й Красимир Тодоров. Определението на ВОС може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама