Русенският университет търси нова Райна Княгиня

13:30, 18 апр 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спортно туристическо и природозащитно дружество "Академик" към Русенския университет "Ангел Кънчев" обяви конкурс за ушиване на най-автентично копие на знамето на Червеноводската въстаническа чета.

През 1876 г. това знаме е и начело на Ботевата чета. В ролята на русенска Райна Княгиня тогава е влязла дъщерята на Тонка Обретенова - Петрана, която го ушива. Синът на Баба Тонка - Никола пък го носи на кораба "Радецки".

Конкурсът за ушиване на копие на знамето ще е под егидата на председателя на Общински съвет – Русе, чл.-кор. проф. Христо Белоев. В него могат да участват ученически групи, студентски клубове, читалища и др. До момента 12 колектива са заявили, че ще се включат в изработката на копие на знамето на Червеноводската чета. Изискванията за ушиването са предоставени от Регионалния исторически музей в Русе. Специалистите са разписали цветовете, в които трябва да се изработят флаговете, плата, конците, шрифта на надписа, пропорциите и т.н.

Обявеният срок за предаване на знамената е 5 май. Предстои те да бъдат ритуално осветени в храм „Св. Архангел Михаил“ в с. Червена вода.

Следващата стъпка е участието на знамената в комбиниран вело- и автопоход по историческия път на истинското знаме-светиня. Маршрутът започва от Русе и продължава през петте румънски пристанища, от които на 16 и 17 май 1876 година на кораба „Радецки“ се качват Ботевите четници - Гюргево-Зимнич-Турну Мъгуреле-Корабия-Бекет. Следват Оряхово и Козлодуй.

На 27 май представителна група от Русе ще се включи в 70-ия национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“ и ще носи знамето-победител в конкурса. След края на похода то ще бъде предоставено на Регионалния исторически музей.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама