Полският и българският президент поискаха повече НАТО в Източна Европа

13:55, 18 апр 16 / Политика 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският президент Росен Плевнелиев и полският му колега Анджей Дуда, който днес е на посещение в София, поискаха по-голямо присъствие на НАТО на Източния фланг на Европа.

"Военното присъствие на НАТО в региона безспорно трябва да се увеличи. Споделяме този важен приоритет", каза нашият държавен глава. Той посочи още, че диалог с Русия е необходим, но трябва и да сме готови да се защитим. “Днес се намираме в изключително турбулентен и труден период за човечеството”, припомни той.

“Нямаме никакви съмнения, че НАТО трябва да покаже своята кохезия, солидарност и отговорност”, каза от своя страна полският президент Анджей Дуда. И допълни, че Централна и Източна Европа имат нужда се почувстват по-сигурно.

Двамата засегнаха и други теми по време на съвместната си пресконференция. Стана ясно, че тази година очакваме двойно повече полски туристи. Досега те са били малко над 250 000.

От думите на българския президент стана ясно, че с Полша сме на едно мнение за енергетиката - трябвало повече сътрудничесто и по-малко геополитика. “Залагаме на принципи, а не само на интереси”, поясни държавният глава.

Дуда се срещна и с премиера Бойко Борисов. “България и Полша имат отлични двустранни отношения и съм убеден, че като поддържаме активен диалог на най-високо равнище подпомагаме ползотворното сътрудничество”, каза министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама