Оградата по турската граница да се строи без обществена поръчка, реши правната комисия

13:57, 18 апр 16 / Политика 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията по правни въпроси реши с 10 гласа "за", един "против" и без "въздържали се" оградата по българо-турската граница да се строи без обществена поръчка. Това стана с приета на първо четене поправка в Закона за обществените поръчки, внесена Валери Симеонов от Патриотичния фронт и група народни представители.

Колегата му Христиан Митов обясни, че това е необходимо заради по-бързото изграждане на защитното съоръжение по границата с Турция. 

Депутатът от левицата Филип Попов, който беше и единственият гласувал с "против" заяви, че цената на удължаващото съоръжение е неколкократно по-голяма от тази, която била заплатена от предишното правителство. Той изрази притеснение, че ще бъдат изхарчени доста пари без обществената поръчка. 

"Да записваме специално в закона, не ми се струва удачно. Защо е необходимо това бързане", запита Попов. Според него правителството проспало две години и нямало необходимост та се бърза, защото щели да се изхарчат много обществени пари. 

Петър Славов от Реформаторския блок изрази подкрепа към законопроекта. От своя страна председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) посочи, че голяма част от инженерното съоръжнеие вече е построено. По думите му не би имало проблем стойността и изпълнителите да се контролират. Той се аргументира с това, че Министерски съвет е изследвал този въпрос и е дал точните параметри по това възлагане. 

Митхат Метин от ДПС сподели мотивите на законопроекта, тъй като касел защита на огромен публичен обществен интерес, свързан с националната сигурност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама