Русенският хор "Свети Георги Победоносец" се включи в националната инициатива "България пее"

14:10, 18 апр 16 / Култура 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“ към Общински Младежки дом Русе се включи в национална инициатива „България пее“, която се проведе от 15 до 17 април в цялата страна, съобщава Община Русе. Инициативата  е на Българския хоров съюз по повод 90 годишнината от създаването му. 

В рамките на „България пее“ в различни градове на страната се организираха 21 хорови концерти, в които участие взеха над 130 хора от различни градове. Русенският хор“Свети Георги Победоносец“ Към Общински Младежки Дом Русе  се включи в тази инициатива с концерт на 16 април в град Добрич, където заедно с Детски хор „Орфей“ при Младежки център –Хасково, хор „Дъга“ при ПБНЧ „Еленка и Кирил Аврамови-1856“ гард Свищов и домакините хор „Маестро Захари Медникаров“ и Музикална къща „Катлин“ направиха голям хоров концерт. 

Русенските хористи представиха 8 изпълнения, като започнаха с „Отче наш“ и завършиха концерта си с „Ботев марш“. Изпълненията на русенските младежи и работата на диригента Мина Влайкова и пианистката Божена Иванова бяха посрещнати с много аплодисменти и оценени  високо от публиката. В края на представянето на русенския хор развълнувана жена е поздравила диригента Мина Влайкова и пианистката Божена Иванова с думите: „Изпълненията на Вашите хористи ме разплакаха, отдавна не съм чувала такъв хор, поднасям искрените си поздравления към Мина Влайкова за нивото на състава, което е постигнала“.

Вълнуващо изпълнение са направили всички хористи в края на концерта, когато сборния хор е изпълнил „Музика“ и „Хубава си моя горо“. След концерта последва творческа среща на диригентите, по време на която те са обменили опит и са обсъдили необходимостта от подобряване на условията и мотивацията сред подрастващите да се занимават с хорово пеене. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама