Бившият шеф на "Бургасинвест", който уби момиче на пешеходна пътека, поиска условна присъда

14:10, 18 апр 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският апелативен съд се произнесе по присъда на Окръжния от 11 февруари 2016 г., според която бившият шеф на "Бургасинвест" Атанас Щерев е признат за виновен за това, че на 05.01.2014 год. на ул. „Д. Димов“, срещу бл.37 в к-с „Зорница“, не спрял преди пешеходната пътека, за да пропусне пресичащата по нея Антоанета Димитрова. Вследствие на удара осемнайсетгодишната Антоанета получила тежка черепно-мозъчна травма, която довела до смъртта й. Тя е починала на 10.01.2014 г. в отделение по „интензивно лечение“ МБАЛ – Бургас. 

На основание чл. 343 ал. 3 от НК, съдът е осъдил Щерев на лишаване от свобода за срок от три години, като наказанието следва да бъде изтърпяно при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Подсъдимият е лишен от правото да управлява МПС за срок от пет години и е осъден да заплати на семейството неимуществени вреди в размер на 160 000 лв.

Производството пред Апелативен съд е образувано по жалбите на Атанас Щерев и частните обвинители, всички несъгласни с присъдата. 

В съдебно заседание прокурорът пледира за потвърждаване на присъдата като правилна и законосъобразна. Частните обвинители настояват за по-високо ефективно наказание и уважаване в пълния размер от 300 000 лв. на гражданския иск на семейството. Родителите на починалото момиче поискаха по-строга присъда. “Никога няма да видя детето си и да го прегърна, като майка моля за справедливост“, каза Атанаска Димитрова.

Защитата на подсъдимия Щерев обърна внимание на неговото чисто съдебно минало, липсата на пътни нарушения в продължение на 42 години, трудовата заетост и добрите характеристични данни. „Той е положил всички усилия за оказване на медицинска помощ и след леталния изход е поел всички разноски на семейство“, подчертаха адвокатите. По думите на защитниците  не е налице необходимост наказанието да бъде изтърпяно в затворническо общежитие, за да бъдат изпълнени целите на генералната превенцията. Те пледираха за условно осъждане с по-дълъг изпитателен срок и бяха категорични, че присъденият размер за неимуществените вреди от страна на ОС Бургас е справедлив.

Подсъдимият Щерев изрази съжаление на катастрофата и помоли съдебния състав за условна присъда, за да може да работи и да изплаща обезщетението на пострадалото семейство.

Съдът обяви делото за изяснено и ще се произнесе в законния срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама