Наказателна отговорност за склоняване и между 50 и 200 лв. глоба за носене на бурки, предлага ВМРО

14:25, 18 апр 16 / Политика 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Не можем, оправдавайки се, че сме религиозно търпими, да търпим неща, които нямат нищо общо с религията. ВМРО внесе вече законопроект за криминализиране на проповядването на радикален ислям. През тази седмица ще внесем и отделен закон, регламентиращ закриването на лицето на публични места".

Това заяви днес народният представител от "Патриотичен фронт" Искрен Веселинов. Припомняме, че той бе утвърден и за зам.-председател на ВМРО-БНД на провелия се 6-и редовен конгрес на "войводите" в неделя в София.

Той определи радикалния ислям не като религия, а като "идеология, родееща се с тоталитарните от 20-и век".

"На практика това е основната идеология на световния тероризъм. През последните 3 години жертвите от терористични атаки са се увеличили точно 3 пъти, като 67% от всички тези нападения са дело на 4 организации - "Ислямска държава", талибаните, "Ал Кайда" и "Боко Харам". Освен тях има поне още 100 фундаменталистки ислямистки организации, които имат съществен дял в останалите около 30% от тези случаи", коментира Веселинов.

Във връзка с това той коментира, че появата на бурките е изключително опасна тенденция, която по своята същност е далеч от традициите на мюсюлманите в България.

"Бурките са флагман на настъпващия радикален ислям. Там където има бурки, там има и радикални ислямисти, там има и терористи. Това облекло се появиха в Белгия и Франция и след това там се появиха терористи. Бурката е начин да кажеш - "Аз не съм от вашето общество, аз съм различен и искам да наложа моите правила на вас", смята русенският депутат.

Той уточни, че у дома и в молитвения си дом, всеки сам може да избере как да се облича. Според него обаче следва да има ограничения на публични места, в училища, в обществени сгради.

Предвидените наказания за носене на бурка са чисто финансови, като в първоначалния вариант на новия законопроект глобата за първо провинение е от 50 до 200 лв., а при повторен регистриран случай размерът й става по-голям.

"При склоняване, приканване и упражняване на влияние в тази посока обаче ще се търси криминализация и наказателна отговорност", каза още Веселинов, който е автор на законопроекта.

Предстои той да бъде обсъден от парламентарната група на "Патриотичен фронт" във вторник вечерта и по-късно през тази седмица да бъде внесен официално и в деловодството на Народното събрание.

Припомняме, че подобна идея има и от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, като в подкрепа на това се обяви и арабистът Владимир Чуков в интервю за Topnovini.bg. За законова регламентация в тази посока се изказа наскоро и депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама