Родители ще дебнат учениците да не преписват на матурите

15:00, 18 апр 16 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Строги мерки срещу преписването на матурите смята да предприеме Министерството на образованието и науката. Един от вариантите е самите родители да следят учениците по време на изпитите. Това стана ясно от думите на вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева, която днес е на посещение в Бургас.    

По време на нейна среща с родителски асоциации последните са заявили готовност да влязат в ролята на квестори на матурите. Това са около 2700 човека, което е добра подкрепа, смята Кунева. Освен това ще се разчита и на камери, които да „ловят“ преписвачи.

Утре Кунева има среща в районните инспекторати, където ще се обсъжда темата за матурите на дванайсетокласниците. До края на седмицата ще се обявят конкретните мерки срещу преписването.

„Аз ще го кажа на учителите, но го казвам и на всички, които ще се явяват на матури - не преписвайте. Това не е начинът да се постигне успех. Никога е и при никакви обстоятелства такъв успех не може да бъде траен. Аз знам, че този, който твърдо е решил да преписва, не мога да го разколебая, но мога да се опитам да го хвана“, заяви Меглена Кунева.

Министърът потвърди, че новият закон за предучилищно и училищно образование, който влиза в сила от 1 август тази година, предвижда при пенсиониране учителите да получават по 10 заплати.

„Това е дългоочакван и силен знак към българското учителство, че законът гледа на преподавателя с грижа. Не че тези 10 заплати могат да изчерпят нуждите на учителя, но това е знак от страна на държавата за трудността и качеството на труда на учителите. За да може този закон да бъде успешен, учителят трябва да бъде в центъра на тежестта на нашите усилия“, каза Кунева.

Вицепремиерът потвърди идеята на МОН учебният процес в училищата да стане едносменен. Това ще промени архитектурата на учебната среда, а също и ще е в полза на учителите. Тепърва ще бъдат обсъдени вариантите как на практика да се случи това, като се има предвид, че в момента има случаи в една сграда да се помещават едновременно две училища. Кунева каза, че предстои да коментира с кметове на общините какви са възможностите да се преместят в други сгради част от учениците, а също и възможностите за строеж на нови учебни сгради.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама