Лют спор в парламента до 20 или до 21 ч. да гласуваме

15:21, 18 апр 16 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лют скандал си спретнаха депутатите от Комисията по правни въпроси на извънредното заседание днес. Причината - спорен текст, който регламентира дължината на изборния ден.

До 21, вместо 20 часа, предложиха да се гласува от ГЕРБ. Освен това, те предлагат корекция и на началния час - изборният ден да започне от 7 ч., вместо в 6 ч.

Опонентите на идеята обаче се възпротивиха с мотива, че така хората, които броят бюлетини, ще нощуват в изборните помещения.

В крайна сметка обаче предложението бе прието със 7 гласа "за", 1 "против" и 4 "въздържали се".

Пред журналисти Данаил Кирилов обясни, че то е продиктувано от това, че в друг текст са приели изборният ден да започва в 7 часа, вместо в 6 часа сутринта. Именно затова било логично да се промени и крайният час. Текстът, който предлагат от ГЕРБ и искат да се дебатира в пленарна зала бил по-дълбок - да поставят въпроса дали е необходимо времето за гласуване да остане в тази си продължителност или да бъде съкратено с 1 час - т.е. от 7 ч. сутринта до 19 часа вечерта. 

"Подкрепяме и аргументите от техническа страна, че ако увеличим изборният ден от 19 ч. на 20 ч., това ще оттласка назад във времето старта на преброяването на бюлетините и подготовката на изборните протоколи", добави Кирилов. По думите му във времето от 6 ч. до 7 ч. сутринта нямало кой знае каква избирателна активност и за това би било по-добре да се насочат към по-разумно време. Според него 12 часа продължителност е добър и оптимален вариант, но накрая пленарната зала ще реши дали да бъде съкратено времето от 7 до 19 ч. или да се запази от 7 ч. до 20 ч. с възможност за удължение до 21 ч.  

Предстои да бъде гласувано и предложението на депутата от Патриотичния фронт Христиан Митев за това да не могат местните коалици да участват в местните избори. 

Това, което беше подкрепено до момента в частта за правомощията на ЦИК за местните избори, е жребият да бъде на централно ниво. Тоест една партия да има един номер за всички общини при избори за кмет и общински съветници. 

"Ако участва в различни формации, вече самата формация, ако е местна и остане правилото за местните коалиции, тогава общинската избирателна комисия (ОИК) ще направи допълнителен жребий", уточни Данаил Кирилов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама