Изрисуваха с нови графити Паметника на свободата в Шумен

15:42, 18 апр 16 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова серия графити е изрисувал неизвестен артист върху Паметника на свободата в центъра на Шумен, видя репортер на Topnovini.bg.

„Новата” премяна на по-известния като Разперко монумент е положена в неделя, ако за нея се съди по датата, която неизвестна ръка е положила под рисунките.

Композицията е съставена от няколко гъби, както и надписи. Всички те са поместени на задната страна на паметника. Там има и лице, което по композиция и похват на диспропорциите се доближава до сюрреализма.

Единственото свидетелство за изкуството, намиращо се на гърба на паметника, е надпис отпред, който вероятно е взаимстван от книгата на Вазов „Под игото” – Пиянството на един народ.

Темата за алкохола и въздействието му върху съзнанието на хората намира още няколко прояви като различни надписи, намиращи се вече на задната страна на монумента.

Заложена във философски план е и темата за грозотата, което препраща към естетиката на акалофилията. В българската литература това влияние може да бъде открито в творбите на поета Атанас Далчев.

И тук има интересно съвпадение. Неговият брат – проф. Любомир Далчев, е автор на Паметника на свободата.

Какво е провокирало художникът със спрей да покаже философските си разсъждения върху белия варовик, може само да се гадае, както и към кого е насочена провокацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама