Стефко Бурджиев и митрополит Наум разговаряха по социални теми

15:57, 18 апр 16 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител доц. д-р Стефко Бурджиев разговаря с Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум в неформална обстановка по три социални теми, съобщиха от областната управа.

Бурджиев е изразил одобрение от създадената организация и провеждане на работния семинар, касаещ взаимодействието между църквата, общинската власт и държава в религиозното образование. „Считам, че обучението по религия ще даде възможност младите хора да се възпитат в добродетели, които се оказва, липсват в настоящите времена“, е казал той.

На въпроса на Стефко Бурджиев, дали приблизителната бройка от 1 000 деца, изучаващи религия в училище, не е сравнително малка за областта, русенският митрополит е разяснил трудностите, с които се сблъсква Епархията в популяризиране необходимостта от знание на децата по религия.

Част от предизвикателствата са убеждаването на родителите, които са двигателят за обучение на децата в СИП Религия, в необходимостта от това познание. Проблем се оказва и недостигът на педагогически кадри, които да водят предмета в училище.

По думите на Негово Високопреосвещенство, проблемът е преодолян, предвид уговорката с директора на Регионалния инспекторат по образование в Русе Димитър Райнов служители на Църквата да влизат в часовете, за да преподават Религия, докато се набавят нужните кадри.

От разговора помежду им стана ясно, че децата, изучаващи религия в училище, нямат пряк достъп до Църквата, тъй като има административни процедури за уреждане на такива посещения.

Доц. Бурджиев бе информиран, че предстои среща, организирана от Регионалния инспекторат по образование в Русе с родители на деца от Русенска област, на която участие ще вземе и Негово Високопреосвещенство Наум.

В тази връзка той е поел инициативата да присъства на срещата, за да чуе от първо лице проблемите в нагласите на родителите по този въпрос, мотивиран от разсъжденията си, че с обединени усилия биха могли да се преодолеят изложените препятствия за по-широко разпространение на необходимостта от обучение по религия в училище.

На второ място, отчитайки многоаспектното значение на Църквата при подпомагането на хората в ежедневието, доц. Бурджиев запозна Русенския митрополит с предишен опит в провеждането на научно-практически форум за ролята на религията в бедствените и аварийни ситуации. Споделяйки това, доц. Бурджиев изрази надежда за евентуално бъдещо организиране на форум с такава и аналогична практическа насоченост.

Митрополит Наум прие предложението, но акцентира на необходимостта от реално отчитане на съществуващите възможности пред Русенската митрополия. Той допълни позицията си, като информира за недостига на финансови средства, проблемите с материалната база и др., въпреки множеството идеи за развитие на социалната дейност на Църквата.

На трето място, доц. Бурджиев запозна митрополит Наум с добронамереното желание на младежите от Русенския червен кръст да инициират събиране на средства чрез поставяне на дарителски кутии в няколко храма в града по време на предстоящите светли празници. Владикатам изрази съгласието си да съдейства, като уточни реда, по който това може да се случи.

В края на срещата Стефко Бурджиев увери в личната и институционална подкрепа, на която Негово Високопреосвещенство Наум може да разчита с оглед развитие и опазване на храмовото наследство в Русе и областта и по други въпроси от широк обществен интерес.

В знак на уважение доц. Бурджиев поднесе луксозна енциклопедия на културно-историческото богатство на България, докато Негово Високопреосвещенство Наум му подари две книги – едната, издадена по повод 20-годишнината от кончината на дядо Софроний и, втората, на акад. Иван Радев „Зограф и Русенската епархия“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама