Кунева в Бургас: Завършилите туризъм висшисти са с най-ниска реализация

16:02, 18 апр 16 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Завършилите специалност „туризъм“ висшисти у нас са с най-ниска реализация в сравнение с всички останали професии. Само 20 % от тях работят по специалността си. Това обяви на брифинг в Бургас вицепремиерът Меглена Кунева. Тя потвърди, че в момента туристическият бранш има нужда от готвачи, сервитьори, хора, които могат да кажат „Добре дошъл“ и да се грижат за гостите. Тези кадри обаче са дефицит.

През следващата седмица Кунева ще има среща с министъра на туризма Николина Ангелкова и с представители на бранша, на която ще се обсъди въпросът с кадрите в тази сфера и тяхното образование.

Меглена Кунева заяви, че в момента на пазара на образованието специалности като право, икономика и туризъм са много търсени. Пазарът на труда обаче не търси тези специалности в такова количество, в каквото образованието ги произвежда.

„Пазарът на труда търси инженери, търси IT специалисти, търси педагози. В някои специалности като медицината и пазарът на образованието е добър, и пазарът на труда е добър. Там не се налага държавна интервенция. Такава обаче е необходима там, където пазарът на образованието не се пресича с пазара на труда. Има и една категория, в която попадат т.нар. защитени специалности, които са редки, като арабистиката например. Те нямат ежегодно търсене и не всяка година се нуждаем толкова от тях, но не можем да закрием катедрите, защото няма да можем след това да възстановим научния потенциал“, заяви Кунева.

В началото на месец май предстои среща с бизнеса, на която ще се обсъжда как да се засече професионалното образование с това, което той иска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама