42 милиона лева заплати забавени през миналата година

16:06, 18 апр 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
КНСБ предлага пакет законови промени, който да гарантира по-бързото изплащане на забавени заплати. По данни на Главната инспекция по труда, за миналата година от просрочени 42 милиона лева за заплати след намесата й са изплатени 19 милиона, предаде БНР.

Въпреки тенденцията от последните пет години забавените заплати ежегодно да намаляват като сума, от КНСБ смятат, че има бели петна в законодателството. Те позволяват на бизнеса да продължава да дължи заплати с месеци. За това предлагат с поправка в Кодекса на труда да се регламентира, че при финансова криза в дадена фирма може да се поиска официална отсрочка за плащане на пълния размер на заплатите, но само за два месеца. След това парите да се изплатят, посочи вицепрезидента Чавдар Христов.

Като тромава определят от синдиката процедурата, по която се плащат заплати от Фонда за гарантиране вземания на работниците при фалит. 270 милиона лева са натрупани там към момента. Платените за миналата година са само милион 118 000 лева. Между 3 и 6 заплати са получили 280 работници. Средно те са взели по 4 000 лева. За това КНСБ предлага и работници да могат да искат започване на процедура по несъстоятелност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама