Искат да преименуват местности в Шумен

16:33, 18 апр 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложение за създаване на комисия, която да промени стари имена на местности в Шумен, е внесла в Общински съвет Шумен Наталия Стефанова.

Общинкият съветник от НФСБ предлага да се състави 7-членна комисия, в която да участват представители от комисиите по Култура, Правна, Просвета, Европроекти и общинска администрация. Те трябва в двумесечен срок да проучат наименования на местности и да направят предложения за промяната им,  съобразена с българското историческо и културно наследство.

Към своето предложение Наталия Стефанова е приложила като пример местностите „Беш тепе”, „Кечи баир”, „Кара чакъл”, „Мералък”.

В документа е посочено, че наименованията трябва да се дават съобразно характера, мястото и значението на всеки обект. Те трябва да отразяват богатството и красотата на българския език, да внушават чувство за достойнство и гордост, пише още в предложението

Ако бъде съставена такава комисия, тя ще представи предложенията за нови наименования на местностите за обществено обсъждане и за разглеждане от Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама