Шансовете на Бокова за шеф на ООН намаляват, заради прахосничество в ЮНЕСКО

16:33, 18 апр 16 / Политика 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН се натъква на препятствие. Авторитетният в. "Таймс" пише, че Великобритания възнамерява да съкрати финансирането си за агенции на ООН, включително ЮНЕСКО, заради финансови провали с изразходването на средства и разкрити одитни нарушения в организацията.

Великобритания смята, че агенциите прахосват парите на данъкоплатците и не успяват да направят необходимите реформи, пише вестникът. Изобличаващ доклад, който трябва да бъде публикуван в следващите няколко месеца, най-вероятно ще доведе до съкращаване на британското финансиране в тези агенции с около една трета или 180 млн. паунда, пише британското издание, като се позовава на служители, запознати с казуса. Според вестникът въпросните организации ще изгубят почти цялото пряко британско финансиране.

Очакваното орязване на финансирането става в ситуация на нарастващ контрол върху британския бюджет за подпомагане, като Великобритания осигурява един от всеки седем паунда, изразходвани от 28-те най-богати страни в света.

Смята се, че една от мишените ще е ЮНЕСКО, организацията за култура на ООН, която е получила 14 млн. паунда от Великобритания през 2014 г. Организацията, оглавявана от българката Ирина Бокова, която е сред водещите кандидати за генерален секретар на ООН, не е успяла да удовлетвори британските официални представители, че даренията са ефективно оползотворени.

Бокова, която се е издигнала по времето на комунизма, е един от няколкото кандидати, които са приемливи за Русия, макар да се смята, че Вашингтон и някои от съюзниците му, включително Великобритания, искат друг кандидат, отбелязва изданието.

На среща на ЮНЕСКО миналата година, представители на британското правителство са настояли за независимо разследване за измами, свързано с процедурите за наемане на работа в организацията. Бразилката Ана Луиза Томпсън -Флорес е била назначена за помощник генерален директор по стратегическо планиране на ЮНЕСКО, независимо, че не е достатъчно квалифицирана за поста. Предполага се, че така Бокова се опитва да получи подкрепата на Бразилия за избирането й начело на ООН.

За случая информира миналата седмица британският в. "Дейли мейл". Британският посланик в ООН Матю Съдърс е цитирал подозрително разкрасяване на биографията на Томпсън-Флорес и обява за вакантния пост, която мистериозно била подправена така, че да съдържа по-ниски изисквания за заемането му. Той допълнил, че г-жа Томпсън-Флорес "не крие факта, че не разбира от бюджет" и "няма опит" в стратегическото планиране.

ЮНЕСКО е подложена на унищожителни критики и заради финансови провали. Последните сметки показват, че почти половината от годишния бюджет, възлизащ на 800 млн. долара, е отишъл за заплати на служителите. "Черна дупка" от 240 млн. долара се е появила в сметките, като одитори са разкрили проблем с отчитането здравното осигуряване на служителите. Прегледът проучва внимателно как са изхарчени близо 5 млрд. паунда британска помощ, отпуснати на международни агенции, включително на Европейската комисия. Според данни от предишни отчети, всички най-зле представили се са част от ООН. След прегледа през 2013 г. Великобритания съкрати парите изцяло за четири по-малки агенции на ООН. ЮНЕСКО и още две други – Организацията по прехраната и земеделието и Международната организация по миграция бяха в категорията с оценка "слаб", пише "Таймс".

Половината от номинираните за председател на ООН досега са жени - българката Ирина Бокова, бившата хърватска външна министърка Весна Пусич, бившата външна министърка на Молдова Наталия Герман и експремиерката на Нова Зеландия Хелън Кларк, която сега е генерален директор на Програмата на ООН за развитие. Останалите кандидати досега са външният министър на Черна гора Игор Лукшич, бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година беше върховен комисар на ООН за бежанците; бившият председател на Общото събрание на ООН Вук Йеремич от Сърбия; бившият президент на Словения Данило Тюрк и Сърджан Керим, външен министър на Македония от турски произход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама